Heftičnjak: LIČNOST 2021. GODINE – NANA FATA ORLOVIĆ

heft128

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja, ali i izborom ličnosti godine našeg portala za 2021. godinu.

Pogledajte kako je iz zraka izgledalo rušenje crkve u avliji nane Fate Orlović

Početak je nove godine, a portal www.cazin.net u svom novogodišnjem ''Heftičnjaku'' bira ličnost 2021. godine. Za nas je to bez sumnje nana Fata Orlović koja je dočekala nakon više od 20 godina pravne i životne borbe da se ukoloni nelegalno sagrađena crkva iz njene avlije. Nana Fata je postala simbol borbe za pravdu i slobodu. Ona je pokazala kako se bori za svoj dom, svoje ognjište i svoju imovinu. Ova legendarna žena iz Konjević-Polja je pokazala svima daOna je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ipak, nana Fata je pobijedila – crkva je uklonjena u junu ove godine. Evropski sud za ljudska prava donio presudu kojom je obavezao Bosnu i Hercegovinu, odnosno vlasti u RS-u da moraju ukloniti crkvu. ''Nije ona meni smetala kao vjerski objekat, ali mi je smetala što je izgrađena bez dozvole i na tuđem imanju. Da su je podigli 500 metara niže na srpskom zemljištu, ja bih se njoj divila'', kazala je dan nakon rušenja nana Fata, koja je postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa i zato je za nas ličnost godine.

Osim nane Fate, proteklu 2021. obilježile su još tri žene. Jasmila Žbanić je sa filomom Quo Vadis, Aida? osvojila svijet. Ovaj film je bio u užem izboru za Oscara, a u decembru je Aida odnijela tri glavne nagrade Evropske filmske akademije, jer je film nagrađen za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu i najbolji evropski film! Ženska košarkaška reprezentacija nas je obradovala, a naša najbolja košarkašica Jonquel Jones dominirala je ispod obruča. Peto mjesto na Evropskom prvenstvu, a Jonquel je proglašena za najbolju svjetsku igračicu ove godine u ženskoj NBA-a ligi (WNBA). I na kraju, naša sjajna Lana Pudar koja je osvojila prvu medalju u plivanju za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu. Četiri sjajne žene obilježile su 2021!

 

Esad Bajtal o godini koju nećemo pamtiti po dobru: Imamo pravo na građansku pobunu

Ovu godinu će po dobrom pamtiti samo oni zbog kojih većini građana ove zemlje nije dobro, objasnio je ukratko proteklu godinu ugledni bh. sociolog i filozof Esad Bajtal, neumorni borac za pravdu koju, prema svemu sudeći, ni u 2022. godini nećemo dočekati. Uprkos svakodnevnim kritikama javnosti, medija, neovisnih intelektualaca vlasti koje su BiH, u ekonomskom, pa i sigurnosnom smislu, dovele na rub provalije, ne pokazuju ni nagovještaje da će nešto pokušati promijeniti. ''Najtragičnije je to što niko ne pokušava ni otvoriti procese osvješćivanja, samoosvješćivanja, što ne čujemo samokritiku iz vlastodržačkih struktura. Ne čujemo ništa što bi moglo kazati ili pokazati - evo razmišljamo o mogućnosti promjena koje će ići u pravcu poboljšanja životne egzistencijalne perspektive građana, budućnosti djece, ekonomije, medicine, zdravstva, obrazovanja, prava, morala, kulture...'', kaže Bajtal. Jedini uspjesi u 2021. godini vezani su za film, muziku i sport te pojedince koji su ih postigli bez ikakve podrške vlasti. ''Imam čak osjećaj da ljudi iz nekog podsvjesnog, frojdovskog inata postižu sve to uprkos činjenici da ih niko finansijski ne podržava,'' objasnio je Bajtal. Dok se suočavamo s najtežom krizom od rata, pandemija odnosi živote, a poskupljenja iscrpljuju građane, vlast pokušava povećati poreze, a ranjenoj privredi nameće drastična poskupljenja struje.

 

Usvojen zakon kojim se ograničava rast cijena struje, ipak slijedi usaglašavanje

Struja će poskupiti. To je činjenica. Vlada FBiH suočena je sa velikim problemom, kojeg je odlučila prebaciti na Parlament FBiH koji joj je trebao odobriti da sama ona kontroliše cijenu električne energije. Dakako, to je kratkoročno moguće i protivzakonito, jer narušava i Zakon o konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, te krši i međunarodne obaveze koje je naša država potpisala, ali i vlast i populistička opozicija odlučili su odigrati na kartu – neka drugi koji dođu nakon nas rješavaju nagomilane probleme. Tako je Dom naroda na vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, sa ciljem da se osigura Vladi Federacije BiH mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije, uz amandman Dine Konakovića (NiP) i Anera Žuljevića (SDP) da rast može biti maksimalno 20%. Konaković i Žuljević su tako uz populizam natjerali i Predstavnički dom da pod prisilom pogaze zakone ove zemlje i međunarodne obaveze. Konaković i Žuljević su pokazali da takva opozicija može biti gora i od vlasti koju predstavlja notorni Fadil Novalić. To će brzo u vodu pasti, a problemi uzrokovani višegodišnjim lošim upravljanjem neće se moći rješavati Konakovićevim i Žuljevićevim populizmom, nego ozbiljnom državničkom politikom.

 

Turković posljednju zaposlila kćerku nekadašnjeg šefa SNSD-a Zenica, ranije snahu Mire Lazovića, sina Enesa Begovića...

Bisera Turković je pravi simbol bahate i ohole vlasti koju je kao model upravljanja instalirao njen šef Bakir Izetbegović. Posljednje pisao istraživačkih portala o zapošljavaju u Ministarstvu vanjskih poslova najbolje razobličava taj sistem uhljebništva. Tako je vrla Bisera u svoj kabinet zaposlila Stelu Vasić, kćerku nekadašnjeg predsjednika zeničkog SNSD-a Mladena Vasića i suprugu Ivana Barbalića, aktuelnog savjetnika premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

Barbalića je ranije u dva navrata Željko Komšić imenovao za ambasadora BiH – u Misiji pri UN-a u Njujorku te u Moskvi. Stela Vasić je zauzela savjetničku stolicu u kabinetu umjesto Jasmina Hasića koji je napustio ovu funkciju zbog nemogućnosti da profesionalno obavlja svoj posao jer je ministrica insistirala na lojanosti i potpunoj kontroli osoblja u kabinetu. Nakon što su prešutno i na nivou dogovorili imenovanje dva ambasadora, Abdulaha Skake (SDA) u Kataru, odnosno Bojane Kondić Panić (SNSD-ovke iz Dodikovih Laktaša) u Francuskoj, ovo je nova potvrda vrlo dobrih odnosa i preko familijarnih veza SDA i SNSD-a, pogotovo kada su u pitanju uhljebljenja. Osim Vasić, prije nekoliko mjeseci ministrica je mladom Arminu Begoviću poklonila ugovor o radu. Armin je sin pjevača narodne muzike Enesa Begovića, a Enes vjenčani kum svojoj kolegici, pjevačici Elviri Rahić i njenom suprugu, inače ministricinom savjetniku Šabanu Foriću. Selma Stojanović, supruga SDP-ovca Igora Stojanović, postala je šefica Odsjeka za ljudske resurse...

 

Hoće li i Vlada FBiH uvesti svim porodiljama naknadu od 1.000 KM?

Sve porodilje u Kantonu Sarajevo će od 1. januara 2022. imati naknadu u iznosu od 1.000 KM mjesečno, a iz Vlade Kantona Sarajevo pojasnili su da je ovo odgovor na negativne demografske trendove koji su odlika cijele Bosne i Hercegovine. To je pohvalno. Međutim, da li je ova odluka i državnička. Pa i nije. Kada se uzme ustavni ustroj i položaj stanovnika širom Bosne i Hercegovine, Kanton Sarajevo ima puno bolji položaj i status od ostatka zemlje. Hem što će ova odluka pomoći porodiljama u Sarajevu, ona će izazvati i dodatno doseljavanje stanovništva iz ostalih krajeva u glavni grad. Treba li to Bosni i Hercegovini? Potpuno pogrešna strategija i vizija, jer ravnomjerni regionalni razvoj je jedina formula uspjeha za zemlju. To ''republika Sarajevo'' ne vidi, doduše to joj nije ni posao, ali oni koji vode kantonalnu vladu samo potvrđuju da se njihova državna vizija završava na budžetu Kantona Sarajevo. Njih država Bosna i Hercegovina ne zanima.