Lideri Evropske unije podržali plan od 300 milijardi eura za zamjenu ruskih fosilnih goriva

.
Šefica Evropske komisije rekla je također da je ruski rat protiv Ukrajine snažan podsjetnik o potrebi jačanja odbrambenih kapaciteta EU-a

 

Plan Evropske komisije vrijedan 300 milijardi eura (321 milijardu dolara) za zamjenu ruskih fosilnih goriva lideri Evropske unije podržali su danas, piše Anadolija. 

U obraćanju na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog samita EU-a u Briselu, Ursula fon der Lejen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, pohvalila je odluke čiji cilj je da se postepeno ukine "što je prije moguće ovisnost o ruskim fosilnim gorivima".

Ukidanje ovisnosti

Ona je objasnila da plan “REPowerEU“ ima za cilj da ukine ovisnost o ruskim fosilnim gorivima zajedničkom kupovinom, obezbeđivanjem snabdijevanja gasom kroz bolje interkonekcije i “masovnim investicijama u obnovljive izvore energije“.

- Nakon razgovora sa liderima EU-a, Evropska komisija predložila je "podršku od 300 milijardi eura iz fondova EU-a - pojasnila je fon der Lejen.

Njena izjava dolazi nakon što su čelnici EU-a postigli politički dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu 90 posto uvoza ruske nafte do kraja ove godine.

Šefica Evropske komisije rekla je također da je ruski rat protiv Ukrajine snažan podsjetnik o potrebi jačanja odbrambenih kapaciteta EU-a.

Dodala je da će Evropska komisija uspostaviti radnu grupu za koordinaciju vojnih investicija kako bi se izbjegla dupliranja, a također će podržati i zajedničke nabavke iz budžeta EU-a.

Posljedice rata

Fon der Lejen je pozdravila nastojanja Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, rekavši da će “najjači vojni savez u svijetu imati veliku korist od njihovog članstva”.

Šefovi država i vlada zemalja EU-a također su se osvrnuli na posljedice rata u Ukrajini na globalnu opskrbu hranom.

Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednik Evropskog vijeća, rekao je da EU podržava mjere za "sprečavanje ove potencijalno ozbiljne krize za brojne zemlje koja može imati štetan efekat u Africi, ali i u Evropi".

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) nastavili su u utorak razgovore u Briselu o energetici, globalnoj krizi u snabdijevanju hranom i jačanju zajedničke odbrane i sigurnosti.

Podsjetimo, kasno sinoć su lideri EU-a postigli konsenzus o uvođenju embarga na izvoz ruske nafte u EU i dogovorili makrofinansijsku podršku Ukrajini vrijednu devet milijardi eura. Sporazum daje važan ustupak Mađarskoj, koja se protivi embargu na naftu, stoga je iz zabrane izuzet naftovod Družba.

Kao dio šestog paketa sankcija, EU će također isključiti najveću rusku banku Sberbank iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, kao i zabraniti još tri ruska državna emitera u EU.