V. Britanija: Lideri regiona da poštuju međunarodne presude o Srebrenici

.
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab je pozvao sve strane da odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina, i naglasio da se presude međunarodnih i domaćih sudova moraju poštovati.

 

Velika Britanija pozvala je lidere regiona da poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova o Srebrenici i da ispune obaveze koje su preuzeli na Samitu u Londonu 2018. godine.

 

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab je, povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, pozvao sve strane da odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina, i naglasio da se presude međunarodnih i domaćih sudova moraju poštovati.

 

Rab je, kako je saopšteno iz Britanske ambasade u Podgorici, naglasio predanost Ujedinjenog Kraljevstva u pružanju podrške procesu pomirenja širom Zapadnog Balkana.

 

“Na 25. godišnjicu genodica u Srebrenici, odajemo počast žrtvama i patnji njihovih porodica“, rekao je Rab.

 

On je naveo da se tokom rada u Hagu od 2003. do 2006. godine na aktivnostima gonjenja odgovornih za to mračno poglavlje u evropskoj istoriji, svakodnevno sretao sa podsjetnicima na gnusnu okrutnost počinjenu nad nevinim.

 

„Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno da okonča nekažnjivost i pomogne izgradnju pogođenih zemalja – što pokazuje i naša predanost Međunarodnom krivičnom sudu kao i podrška Bosni i Hercegovini“, zaključio je Rab.

 

Britanski princ Čarls kazao je da je za pohvalu, teški, ali neophodni rad na rješavanju pitanja ostavštine prošlosti u Bosni i Hercegovini.

 

„Duboko su me dirnuli izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju nade svojim zajednicama“, rekao je Čarls.

 

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je dužnost svih da pamte Srebrenicu i da osiguraju da se nikada ne ponovi.

 

„Zajedno ćemo raditi na uklanjanju predrasuda i diskriminacije, kako bi za svakog stvorili sigurniju budućnost sa više nade“, poručio je Džonson.

Izvor: