Nova runda pregovora: Lideri SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a s Cormack o Izbornom zakonu

Lideri SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić u srijedu bi trebali započeti novu rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Riječ je o jednom od posljednjih pokušaja bh. političara, na insistiranje međunarodne zajednice, da ovaj veoma alarmantan problem bude riješen do raspisivanja Općih izbora u BiH, te će se tako Izetbegović, Nikšić, Radončić i Komšić sastati u rezidenciji kod ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ono što je evidentno jeste da međunarodna zajednica sve češće upozorava na ovaj gorući problem, koji bi mogao biti kamen spoticanja pri formiranju vlasti u Federaciji BiH nakon izbora. Ono što je posebno zanimljivo jeste da na ovom sastanku neće biti predstavnika HDZ-a BiH, koji su prisustvovali sastanku u vezi s ovim pitanjem održanom u februaru, u rezidenciji šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika u BiH Lars-Gunnara Wigemarka. Tada dogovor nije postignut, ali su najavljene nove runde pregovora kako bi se došlo do potencijalnog rješenja.

Podsjećamo, prošle sedmice se u vezi s ovim pitanje sa Cormack i Wigemarkom već sastao lider SBB-a Fahrudin Radončić, a Cormack je prije tog sastanak održala i s liderima SDA, SDP-a BiH i DF-a, te bi nova runda pregovora mogla biti svojevrsna najava konačnog rješenja ovog problema.

"Ima nekoliko varijanti koje bi mogle dovesti do rješenja ukoliko pokažemo da nije kompromis da donesemo zakon koji će osigurati HDZ-u da uvijek bude dio vlasti i da imaju člana Predsjedništva BiH bez obzira kakav izborni rezultat imali . Mi smo spremni na kompromis i saradnju da riješimo taj problem" izjavio je nakon ovog sastanka predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

U svakom slučaju, znakovito je da će u srijedu o ovom velikom problemu za BiH razgovarati lideri, a ne predstavnici stranaka, te je vrlo moguće da uskoro pregovori dovedu do prijedloga izmjena Izbornog zakona koji bi imao podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime bi problem bio u potpunosti riješen.