Lideri zemalja Zapadnog Balkana sa Merkel i Macronom

Lideri zemalja Zapadnog Balkana okupit će se danas u Berlinu na samitu čiji su domaćini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U Berlin su pozvani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri Kosova i Srbije Ramush Haradinaj i Ana Brnabić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, kao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te šefica vanjske politike EU Federica Mogherini. 

Na radnoj večeri očekuje se da će biti riječi o otvorenim pitanjima, a najveća pažnja mogla bi biti posvećena Kosovu i Srbiji, 100-postotnim taksama koje je Kosovo uvelo čime je otežalo zemljama izvoznicama. Predsjedavajući VM Denis Zvizdić kazao je da će on tražiti da se definišu ugovori o granicama sa Hrvatskom i Srbijom. 

Kosovski predsjednik Hasim Thaci najavio je da će zatražiti priznanje Kosova od BiH, dok je Vučić uoči odlaska u Berlin istakao kako pozicija Srbije nije laka te da će "biti usamljen u Berlinu".

Vanjskopolitički analitičari smatraju da se u Berlinu neće desiti ništa revolucionarno, ali da ohrabruje poziv Merkel i Macrona zemljama Zapadnog Balkana, prenosi Nap.ba.