Lijek za reumatoidni artritis besplatan i na području USK

.

Dok je oboljelima u zemljama regije, entitetu Republika Srpska i Distriktu Brčko godinama dostupna besplatno, većina pacijenata sa reumatoidnim artritisom u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojih je oko 30.000, još čeka na biološku terapiju. I u ovom slučaju razlike od kantona do kantona, kako o dostupnosti tako i o finansiranju. Promjene na bolje stižu iz USK-a. Na inicijativu doktora ovog kantona i sreću pacijenata, lijek je od sada besplatan svih 12 mjeseci. A do lijeka se ranije dolazilo teško.

Skupe biološke lijekove za liječenje reumatoidnog artritisa, koji može rezultirati invaliditetom, ranije je 6 mjeseci pokrivao Zavod zdravstvenog osiguranja. U drugoj polovini godine, pacijenti su morali plaćati 8.000 maraka. Tako su do lijeka dolazili samo oni koji to mogu sebi priuštiti.

“Pri spoznaji koliko te terapije koštaju, to nas je dovelo u stanje šoka. Ja ne ne mogu ni reći kako sam se osjećala i plakala i došla u stanje da šutim, jednostavno da ne mogu da pričam i stalno sa mišlju u glavi - kako? Baš je teško bilo”, priča Mirela Miljković, majka.

U njenoj porodici zaposlen je samo suprug, ali ne u BiH. Nezaposlena je i živi sama sa sinom, a kako su do sada prolazili kroz njegovo liječenje, znaju samo oni: “Prvo ulažete sve svoje što imate, sve moguće. Ali, eto, imali smo podršku porodice i moje i muževe, a i nekih koji nisu u Bosni i Hercegovini, a koji su prikupili neka sredstva pa nam ih uručili. Izgurali smo prethodnu godinu”.

Lijeka u Bosni i Hercegovini ima dovoljno za sve oboljele, ali je, prema statističkim podacima o liječenim pacijentima, izostajala njegova primjena. Ukoliko se liječenje prekine, dolazi do raznih komplikacija, objašnjava struka, pa liječenje kreće ispočetka.

“Ponovo moraju prolaziti svu onu proceduru koja je neophodna da bi se ovaj lijek uključio, a to je jako veliki broj nalaza koji se moraju uraditi. Najveći broj tih nalaza naša djeca iz kantona rade na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na Pedijatrijskoj klinici i nakon toga ponovo se kreće sa uključivanjem terapije”, objašnjava Azra Keserović-Kudić, specijalist pedijatrije.

Inicijativu da lijek u USK-u bude besplatan tokom cijele godine predložila je ova doktorica, a to je podržao i kantonalni zastupnik Jasmin Hušić. Oni poručuju da je okidač za ovakav korak bila borba roditelja koji su se, uz sve poteškoće, morali nositi i sa finansijskim problemima.

“Roditelji će biti toga oslobođeni i primati punih 12 mjeseci preko Zavoda za zdravstveno osiguranje takvu jednu terapiju”, dodaje Hušić, zastupnik NiP-a u Skupštini USK-a.

Keserović-Kudić podsjeća kako svi ljudi imaju pravo na lijek i imaju pravo da ti lijekovi budu besplatni.

Razlog za prekidanje terapije više neće biti finansije. Njegova primjena je po svim dosadašnjim iskustvima s pacijentima učinkovita, pa se ljekari i pacijenti u budućnosti nadaju samo pozitivnim pričama.