Litvanija i Rumunija osuđene zbog tajnih zatvora CIA-e

Europski sud za ljudska prava (ECHR), nakon Poljske 2015. godine, osudio je Litvu i Rumunjsku zbog njihovog sudjelovanja u programu tajnih zatvora CIA-e, prekorivši ih zbog kršenja ljudskih prava.

Europski sud za ljudska prava (ECHR), nakon Poljske 2015. godine, osudio je Litvu i Rumunjsku zbog njihovog sudjelovanja u programu tajnih zatvora CIA-e, prekorivši ih zbog kršenja ljudskih prava.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite reagirala je priznavši da odluka suda "ne ide u prilog" njezinoj zemlji, čiji je "ugled ovime narušen".

"Obvezuje nas Europska konvencija o ljudskim pravima. Zato moramo provesti odluku suda", rekla je predsjednica, kako prenosi Hina.

Sud je presudio u korist dvojice zatvorenika Guantanama, Abda al Rahima al Nachirija protiv Rumunjske i Abou Zoubaida protiv Litve, koji su tvrdili da su bili u tajnim zatvorima u tim zemljama između 2004. i 2006., gdje su bili psihički i fizički zlostavljani.

Bez priznanja Bukurešta i Vilniusa

ECHR je osudio rumunjske i litavske vlasti zaključivši da su prekršile nekoliko zakona - o zabrani mučenja, o pravu na slobodu i na sigurnost zatvorenika, poštovanju privatnosti i pravu na pravedno suđenje.

Zatvore CIA-e otvorila je Američka obavještajna agencija u tajnosti u nekoliko zemalja (Poljska, Litva, Rumunjska, Afganistan, Tajland) u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, na početku "rata protiv terorizma" i nakon napada 11. rujna.

"Litva je zbog sudjelovanja u programu držanja u tajnim zatvorima CIA-e više puta prekršila zakon", kao što je učinila i Rumunjska kao "sudionica programa tajnih zatvora", navodi se u odluci suda.

Premda ni Bukurešt ni Vilnius nisu priznali postojanje takvih zatvora na svom teritoriju - rumunjsko i litavsko državno odvjetništvo otvorili su istragu o navodnom postojanju tajnih zatvora - za sud nije bilo dvojbe.

"Dokazano je da je u Rumunjskoj postojao" centar poznat kao Site black, a "CIA je u Litvi imala tajni zatvor od veljače 2005. do ožujka 2006. poznat kao Site violet", navodi sud.

Odluke nisu konačne

Al Nachirija, Saudijca, sumnjiči se da je počinio napad na američki ratni brod Cole u kojemu je u listopadu 2000. poginulo 17 Amerikanaca u jemenskoj luci Adenu. Američke vlasti ga još drže u strogim uvjetima, dodaje sud.

Za Abou Zoubaidu, Palestinca bez državljanstva, Washington smatra da je u vrijeme uhićenja bio među istaknutim članovima Al-Kaide.

Ove dvije odluke nisu konačne jer rumunjska i litavska vlada imaju tri mjeseca za podnošenje žalbe i zahtjeva za preispitivanje odluke u Velikom vijeću ECHR-a.