USK: Ljekari u ambulantama, pacijenti odahnuli

Nakon što je u petak potpisan protokol o prekidu štrajka, ljekari iz Unsko – sanskog kantona od danas rade u punom kapacitetu. U specijalističkim ambulantama još uvijek nema gužve. Očekuju ih tek sredinom sedmice. U Sindikatu su zadovoljni postignutim rezultatima štrajka iako smatraju da je on mogao biti okončan puno ranije

Prvi je dan nakon prekida štrajka ljekara u Unsko – sanskom kantonu. U specijalističkim ambulantama Kantonalne bolnice bez prevelike gužve.  Iako nisu željeli pred kameru, pacijenti su nam kazali da su strpljivo čekali prekid štrajka. Sada žele bržu ljekarsku uslugu.

Dr. Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice,  nakon šest sedmica štrajka ponovo je ambulanti sa svojim pacijentima.

Doktor Rekić naglašava da podrška pacijenata nije izostala tokom štrajka i dodaje da je on mogao biti mnogo ranije završen. Samo da je bilo više razumijevanja s druge strane pregovaračkog stola, kako prenosi RTV USK.

Ono za što su se borili ljekari i stomatolozi okupljeni oko Sindikata, djelimično je ispunjeno još u petak nakon postizanja sporazuma sa Vladom USK  i resornim ministarstvom.  Isplaćena je razlika februarske plate, a razlike za novembar  decembar prošle te januar ove godine bit će isplaćivane dogovorenom dinamikom kroz narednih šest mjeseci. Slijede razgovori o pripremi novog kolektivnog ugovora i formiranje radnog tijela Vlade i Sindikata koje će raditi na uklanjanju svih anomalija domaćeg zdravstva.  Prvi korak bi trebao ići u smjeru revizije sistematizacije radnih mjesta u svim zdravstvenim ustanovama i smanjenja broja nemedicinskog kadra.