Ljekari upozoravaju na mobing na KCUS-u: Nemoralne ponude i prijetnje nedopustivo je ponašanje

Home

Ljekari upozoravaju na mobing na KCUS-u: Nemoralne ponude i prijetnje nedopustivo je ponašanje

Doktor Hasan Tanović, specijalista ortopedske hirugije na KCUS-u i predsjednik podružnice Sindikata liječnika i stomatologa FBiH upozorio je u dopisu da ljekari na KCUS-u doživljavaju mobing. Saopćenje prenosimo u cjelosti: 

- Stručni kolegij Klinike za ortopediju i taumatologiju je prije nekoliko dana sastavio pritužbu na način na koji je smijenjen šef ove klinike. Svoj potpis na ovaj moralni akt je stavilo 14 od 18 članova kolegija.

Nakon što je vijest o tome dospjela u medije na scenu je stupio neviđeni mobing na ljekare potpisnike što je rezultiralo povlačenjem potpisa 5 kolega nakon direktnih i jasnih prijetnji i ucjena. Određeni broj osoba koje su povukle potpis su neposredno nakon toga nagrađene unaprijeđenjem, što bi vrlo lako mogao biti razlog njihovog povlačenja potpisa. Smatramo da su nemoralne ponude i prijetnje nedopustivo ponašanje, posebno za ljekare u koje mnogi gledaju kao na uzore ponašanja u društvu - stoji u dopisu koji su ljekari uputili Liječničkoj komori Kantona Sarajevo u kojoj zahtijevaju reakciju komore na ovaj slučaj.

Oni podsjećaju članove uprave Komore da su statutom komore definisani ciljevi:

- Očuvanje i zaštita interesa ljekarske profesije - Zadovoljavanje stručnih i ličnih potreba ljekara - Osiguranje uvjeta za organiziran nastup ljekara prema državnim organima, udruženjima, zdravstvenim ustanovama... - Zaštita zdravlja građana, Ljekari još jednom naglašavaju da zaobilaženje stručnog kolegija klinike prilikom donošenja bitnih odluka predstavlja ozbiljan prekršaj protiv zdravlja ljudi i stoga smatraju da je neophodno da se komora aktivno uključi i zaštiti svoje članove, kako bi opravdali svoje postojanje. Dodatni pritisak i nesigurnost prilikom obavljanja redovih aktivnosti na  poslu predstavljaju i krivične prijave podnesene Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv grupe ljekara koji su javno iznijeli svoje mišljenje. Takva stresna i neizvjesna situacija nije dobra i negativno utiče na odgovorni posao i rad sa pacijentima - piše u saopćenju.  .
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavito: Pet, 08/18/2017 - 12:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top