Ljekovite vode srebreničkog Gubera više neće teći u kanalizaciju, banja počinje s radom 2019.

Građani Srebrenice se nadaju da će Banja Guber početi s radom, bar dio kapaciteta, jer bi to značilo nova radna mjesta

Ljekovite vode Gubera u Srebrenici su neiskorišteni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju. Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i počela je izgradnja novih, modernih hotelsko-banjskihNova kapaciteta. U novom je ruhu banja trebala početi s radom do kraja 2011. godine.

Gradnja višemilionski vrijednog kompleksa u kojem bi trebalo biti zaposleno oko 350 Srebreničana već je godinama blokirana. Dok se vode sudski procesi o tome ko polaže pravo na koncesiju i eksploataciju, ljekovite vode teku u kanalizaciju.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić vjeruje da će Banja Guber početi s radom tokom ove godine.

”Ono što me raduje, a što treba radovati i sve građane Srebrenice, jeste to da se ozbiljno zakotrljala priča oko Banje Guber. Dobili smo podršku Vlade RS-a. Oni su rekli da je 2019. godina banjskog turizma, i ulaganja u sve banje, pa tako i u Srebrenici”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Grujičić koji dodaje da su već poduzeti konkretni koraci kada je Banja Guber u pitanju:

”Skupština opštine Srebrenica je zadužila mene i moj kabinet da pripremimo određenu dokumentaciju koja će doprinijeti da sagledamo situaciju, i pronađemo najbolja rješenja. Ja sam već kontaktirao neke projektantske kuće koje bi nam predložile građevinska rješenja, i načine da zaobiđemo probleme koje imamo

. U narednom periodu ću se sastati sa Radojicom Ratkovcem, da vidimo da li on želi da se uključi u cijelu priču. Ukoliko on ne bude želio, mi ćemo krenuti da rješavamo samostalno pitanje Banje Guber koje je najznačajnije za opštinu Srebrenica”.

Image

Zahvaljujući opštini Srebrenica i tokom ove godine biće nastavljeno eksperimentalno liječenje Guber vodom u okviru Doma zdravlja Srebrenica.

”Medicinski tim pomaže ljudima da se Guber vodom liječe od anemije, kožnih oboljenja, dijabetičnog stopala, Helicobacter pylori infekcije… Interesovanje je zaista veliko. Mnogo je ljudi koji imaju problem s anemijom, a koju uprkos raznim lijekovima nisu mogli izliječiti. Mi ćemo od marta krenuti sa intenzivnijem primanjem pacijenata u Domu zdravlja. Zbog zime, većina ih se za sada želi informirati šta od nalaza moraju ponijeti sa sobom u Srebrenicu kada budu dolazili”, kazao je koordinator projekta Suljo Čakanović.

Građani Srebrenice se nadaju da će Banja Guber početi s radom, bar dio kapaciteta, jer bi to značilo nova radna mjesta.

”Banja ako bi počela raditi bila bi pokretač razvoja obzirom na kapacitete, mogućnosti i značaj, ali eto nažalost to naše blago još uvijek odlazi u kanalizaciju”, istakao je Bernis Ademović.

”Ovdje u gradu, i Bošnjaci i Srbi, bi bili sretni da banja radi. Svi bi se radovali, jer svi banju smatraju za ‘dušu Srebrenice’. Možda nam proljeće donese nešto novo”, pričao je Sejdalija Suljić.

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, o čemu svjedoče i natpisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice. Prva detaljna analiza vode Crnog gubera izvršena je 1894. godine, i tada je proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta.

Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine, na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 flaša Guber – vode, izvezla je kompanija “Matoni” iz Beča 1901. godine. Godine 1951. zvanično je otvoreno Lječilište “Guber”. Guber voda s vrela Crni guber 1956. godine proglašena je lijekom.

U zimskim danima šetalište i izvorišta Gubera izgledaju lijepo i idilično.

Image