Ljetna sezona u BiH i više nego uspješna: Japodski otoci mame Sarajlije i Mostarce

.

Ukoliko lijepo vrijeme potraje, turistički radnici u BiH se nadaju novom talasu posjetilaca, i to onih domaćih, kojima je i jesen prilika za odmor

Zbog lijepog vremena, u Bosni i Hercegovini je ljetna sezona i više nego uspješna. Kao i prošle godine, kada je zbog korone bio ograničen broj dolazaka stranaca, turistički sektor u BiH ponovo se bazira na domaćim turistima. Ove godine promet je čak bolji od 2020, kada je u Bihaću prvi put lansiran projekt turističkih vaučera.

SVE REZERVISANO

- Sezonom smo prilično zadovoljni, iako je u zemlji situacija s Covidom još na snazi. Svi gosti, odnosno posjetioci pridržavaju se nametnutih mjera. Veliki broj gostiju su i dalje naši domaći turisti. Najčešće su iz Sarajeva i Mostara - kazala nam je Ajla Šabić, menadžerica Japodskih otoka, odmarališta nadomak Bihaću.

Odmor iz snova na prelijepim Japodskim otocima, gdje se čovjek u potpunosti može prepustiti prirodi, okružen zelenilom i rijekom Unom, sve je popularniji širom naše zemlje.
Mjesto nudi različite smještaje, pod otvorenim nebom ili u šatorima, apartmanima, vikendicama ili jedinstvenoj kućici na drvetu. Uz to, u ponudi su i besplatne vožnje unskom lađom, a moguće je učestvovati u raftingu, biciklizmu i raznim drugim aktivnostima.

image

Jedinstvena ponuda: Noćenje u kućici od drveta / Samir Arnautović

image

Odmor za oči u dušu

Jedini problem je taj što su im sve ponude već rezervisane do 22. avgusta. No, Japodski otoci, ma koliko bili jedinstveni, samo su jedna od desetine sličnih atrakcija na rijeci Uni.
Na web stranici Odmori u BiH postoji na stotine ponuda. Također, i mnoge banke se uključuju kao podrška razvoju turizma, tako da se preko ove stranice mogu ostvariti značajne uštede kao što su popusti od 15 posto, ako se plaća nekom od elektronskih kartica.

image

Japodski otoci raj su i za mlađe

Pomoć u prodaji turističkih ponuda u BiH potrebna je van sezone, jer dok je dijaspora tu, sve je puno

U Bihaću ove godine nema turističkih vaučera, a prema riječima direktora Turističke zajednice Armina Amidžića, postoje planovi da se oni počnu izdavati van sezone, kada je pomoć ugostiteljstvu mnogo potrebnija.

image

Ljetna idila

DUŽA SEZONA

Kako sezona još traje, treba se potruditi malo više da se pronađe slobodno mjesto. U narednu sedmicu-dvije bh. dijaspora koja je na odmorima ponovo napušta Bosnu i Hercegovinu, te nastupa vrijeme kada cijene ponuda padaju i kada svugdje ima mjesta.
- Osjetit će se odlazak dijaspore, to svakako... Međutim, nadamo se dugoj i toploj jeseni, koja nam može dodatno produljiti sezonu, a time i povećati ukupne posjete turista u ovoj godini - naglasila je Ajla Šabić, menadžerica Japodskih otoka.