Ljetna škola za djecu izbjeglica i migranata

Maja Stojanović, desetogodišnja djevojčica iz Bihaća, svaki dan raspusta provodi u školi, kako bi pomogla u učenju svojim novim prijateljicama sa istoka - djeci migranata i izbjeglica koja su trenutno u ovom gradu na sjeveru BiH

Nove prijateljice upoznala je u tokom školske godine, kada su djeca smještena u privremenim prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante, uključena u školski proces u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Nekoliko djevojčica došlo je i u Majinu osnovnu školu "Prekounje" i odmah su se, kaže Maja, sprijateljile.

Osnovna škola "Prekounje" uključena je u projekt "Ljetnja škola", u okviru kojeg djeca u pokretu, sa nastavnicima i mališanima iz USK, dodatno usavršavaju znanja iz bosanskog jezika, matematike, geografije, ali i drugih predmeta.

"Ljetnu školu" organizirao je UNICEF u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji sa Save the Children i Ministarstvom obrazovanja USK, za djecu iz migrantskih porodica koja trenutno borave na području ovog kantona.

Škola je sa radom počela odmah po završetku školske godine i organizirana je u dvije škole "Ostrožac" u Cazinu i "Prekounje" u Bihaću.

Maja kaže kako dolazi da se druži sa novim prijateljicama, ali i da im pomogne da se što bolje pripreme za novu školsku godinu.

Nekoliko arapskih riječi

"Imam tu nekoliko novih prijateljica. One su ove godine krenule u moju školu i upoznale smo se tokom mog boravka u produženom. Družimo se, igramo i učimo zajedno. Volimo iste stvari i ja im koliko mogu pomažem da nauče bosanski jezik ali i one mene uče svom jeziku. Već sam naučila mnogo riječi", kaže ova desetogodišnjakinja, dok nabraja nekoliko riječi na arapskom koje je naučila kako bi se bolje sporazumjeli.

U UNICEF-u navode kako se djeca u pokretu suočavaju se sa brojnim rizicima, od nedostatka brige i zaštite do nedostatka pristupa obrazovnim i osnovnim uslugama. Ove godine 140 đaka iz migrantskih i izbjegličkih porodica pohađalo je pet škola u Unsko-sanskom kantonu.

Ljetnu školu pohađa oko 100 mališana, ali se ovaj broj svakodnevno mijenja, jer neki od njih sa svojim porodicama uspiju u pokušaju prelaska granice i već su u nekoj od zemalja Evropske unije (EU).

"Glavni razlog postojanja Ljetne škole je da se djeca nečim zaokupe, da bi učila i da bi mogla imati svoje pravo djetinjstvo. Vidjela sam ih kako pjevaju, slikaju i učestvuju u sportovima kao što su košarka i odbojka. Ova djecu su prošla mnoge traume u proteklih nekoliko godina. Mi iz UNICEF-a želimo da osiguramo toj djeci djelić normalnog života", kaže Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

'Djelić normalnog života'

"Učitelji koji tamo rade su divni, oni tamo rade uz podršku Vlade i Ministarstva obrazovanja i u partnerstvu sa Save the Children. Želim se zahvaliti i istaknuti pomoć Ministarstva obrazovanja jer bez njihove podrške ova djeca ne bi mogla pohađati ljetnu školu, učiti i igrati se i biti djeca", objašnjava Khan.

Ljetna škola za ove mališane najbolji je dio raspusta, kažu nam.

Tri dana u sedmici provode u školskim klupama, dok su dva dana u sedmici rezervisana za aktivnosti na otvorenom, u sportskim i drugim igrama, upoznajući okolinu i družeći se.

"Cilj je svakako da se djeci pruži psiho-socijalna podrška, da se integrišu i da se pripreme za redovan nastavni proces, jer su to djeca u pokretu koja nisu pohađala redovni nastavni proces. Djeca su tokom redovnog trajanja škole pohađala `Heart program` a evo tokom raspusta imamo Ljetnu školu", govori Ameldina Kečanović, nastavnica u Osnovnoj školi (OŠ) "Prekounje"

Djeca migranti: Hoćemo u Bosnia školu

Djeca, prema njenim riječima rade na bosanskom jeziku, a uče i ostale predmete, matematiku i moju okolinu.

"Dva puta sedmično izlazimo u prirodu, na sportske terene i uglavnom djeca uživaju. Vrijedni su, pažljivi i vrlo, vrlo brzo uče", kaže Kečanović.

Ljetna škola trajat će do sredine avgusta, a onda u septembru mališani bi, oni koji ne uspiju otići iz BiH, trebali biti spremni za početak nove školske godine,objavljeno je na Radio Slobodna Evropa.