Lojo: S kakvim smo se problemima susretali, uspjeh je samo pojavljivanje u Australiji

.
Košarkašice BiH doživjele su težak poraz od Kine u meču 2. kola grupne faze Svjetskog prvenstva rezultatom 98:51, a nakon meča selektor Goran Lojo i igračica Anđela Delić istakli su da rezultat nije pokazatelj realnog stanja, no da je bolji tim ostavrio pobjedu.

 

Lojo je rekao da je Kina pokazala zbog čega je jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje, ali da bez obzira na to razlika u pobjedi nije realna.

"Čestitke Kini na pobjedi, igrali smo u prvoj i do sredine druge četvrtine s više energije nego protiv Portorika, ali Kina je dominantan tim kojem nismo mogli odgovoriti. U drugom poluvremenu su otišli u stvarno veliku razliku, vidjeli smo da je utakmica izgubljena i dali smo šansu drugim igračicama. Sutra je drugi dan, drugi meč, igramo protiv Koreje, a što se tiče Kine, oni su u ovom trenutku bolji tim i ja im još jednom čestitam", rekao je selektor Lojo pa nastavio:

"Razlika nije realna, ali je Kina bolja u ovom trenutku. Kvalitetniji su i dominantniji tim. Kina se sprema za ovo prvenstvo već dvije godine, to je njihov veliki projekat, na svim pozicijama su dominantni s igračicama i igraju veoma dobro. Mislim da su jedan od favorita za osvajanje medalje, a razlika svakako nije adekvatna."

Dalje je rekao da je pojavljivanje ženske košarkaške reprezentacije u Australiji samo po sebi uspeh, misleći vjerovatno na velike probleme koje je naš tim imao u samoj organizaciji puta i teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se Košarkaški savez BiH nalazi.

"Nama je ovo prvo učešće na Svjetskom prvenstvu. Samo pojavljivanje ovdje je za nas ogroman uspjeh s obzirom na to s kakvim problemima smo se susretali. U suštini, nisam zadovoljan rezultatom, volio bih da smo izgubili s manjom razlikom. Protiv Koreje ćemo dati sve od sebe da ostvarimo tu pobjedu", rekao je Lojo.

Također se osvrnuo na zgusnut raspored u kojem se igra pet utakmica u šest dana.

"Raspored je 'lud', imali smo malo sreće jer smo jučer igrali u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a danas u 14 sati. Kina je utakmicu završila u 19:30 sati, a sada 17 sati kasnije igraju novi meč. Ja da se pitam, ne bih dopustio da se igraju više od dvije utakmice zaredom", dodao je Lojo.

Nakon toga, medijima se obratila Anđela Delić koja je također rekla da rezultat "nije realan".

"Počeli smo bolje utakmicu nego protiv Portorika, ali je Kina kažnjavala sve naše greške. Nismo ih mogli zaustaviti u svemu što su dobro radili", rekla je Delić i nastavila:

"Selektor je u pravu. Dali smo sve od sebe, ali to nije dovoljno, oni su stvarno predominantni i to je trenutno tako. Ne možemo ništa promijeniti, uspjeh je veliki jer smo prvi put u historiji tu, mada nam je žao što smo izgubili ovako ubjedljivo. Ja bih rekla da rezultat nije realan, ali šta je, tu je... Moramo se odmoriti, pokušati zaboraviti sve ovo i sutra protiv Koreje ostvariti prvu pobjedu."

Naredni meč naše košarkašice igraju u subotu protiv Južne Koreje, a taj susret se igra s početkom u 10 sati.

 

Foto: Screenshot