Je li odzvonilo markiranju i lošem kvalitetu uposlenih u krajiškom obrazovanju?

Od iduće školske godine zaposleni u srednjem obrazovanju trebali bi dobiti mogućnost napredovanja, vijest je koja je ovih dana oduševila krajišku javnost.

Naime, u pregovorima koje kantonalni sindikati posljednih sedmica vode sa Vladom USK, između ostalog se tražilo i donošenje pravilnika o napredovanju zaposlenih koji ranije nisu doneseni. Iz Ministarstva obrazovanja ističu da je pravilnik za srednje obrazovanje završen i da se očekuje njegova primjena od naredne školske godine. Za osnovno obrazovanje je, kažu iz Ministarstva, pravilnik još uvijek u fazi izrade, a kao obrazloženje navode veći broj zaposlenih zbog čega je potrebno osigurati više sredstava kako bi se isti mogao primjenjivati

U izjavi za RTV USK sekretar Ministarstva obrazovanja USK Albijana Trnavci, pojasnila je svu bit tog pravilnika, između ostalog kazavši da će svi koji budu kvalitetno radili biti adekvatno i ocijenjeni, a samim tim imati i veći motiv za dalji rad.

Za sve koji ne budu predano radili predviđene su sankcije, a takvi mogu i nazadovati. Primjena Pravilnika za srednje obrazovanje kantonalni budžet koštaće oko 400 000 maraka za što su osigurana sredstava. Značajno više novca trebati će za osnovno obrazovanje, zbog većeg broja uposlenika.

Bit će zanimljivo pratiti da li će se i u kojoj mjeri ovi pravilnici primjenjivati u praksi, jer ono što smo do sada imali priliku vidjeti kada je u pitanju obrazovanje našeg kantona, jeste duboka politizacija u kojoj oni koji imaju političku zaleđinu ne moraju ispunjavati nikakve norme i standarde, dok oni koji je nemaju obično budu predmet direktorski proganjanja, i pritisaka u vidu pametovanja svojih kolega na poslu.

Ako ovo ministarstvo uspije u potpunosti primjeniti ove pravilnike, pa čak i dugoročno u periodu od nekoliko godina, ući će u historiju, jer će se po prvi put u BiH desiti da se u prosvjeti poštuju neka pravila kada je u pitanju odnos prosvjetnih radnika prema samom obrazovanju a posebno prema odgoju. Mi sada imamo situaciju da u određenim školama pojedini nastavnici i profesori rade šta hoće, na časove dolaze kada hoće, sprovode samovolju na časovima i ne drže se pedgaških normi odgoja. Mnogi od njih kada bi se testirali na psihološkim testovima, ne bi zadovoljili potrebne norme. U zapadnim zemljama u obrazovanju svako malo dolazi do testiranje kako bi se vidjelo da li određeni nastavnik još uvijek ispunjava uslove rada. U našem nakaradnom sistemu svako radi šta hoće i sve se lako potkupi i namjesti. Zato je donošenje ovih pravilnika izuzetno značajno za unsko-sansko obrazovanje, posebno u vremenu kada nam mladi masovno napustaju kanton iz raznoraznih razloga, a jedan od njih svakako je i loš kvalitet obrazovanja i kadrova koji su unutar njega angažirani.