Loš početak sezone za pčelare

Pčelarstvo
Proljetni period u kojem cvjeta najveći broj medonosnog bilja okarakterisale su izuzetno nepovoljne vremenske prilike.

Zbog velikog broja kišovitih dana i niskih temperatura koje su obilježile protekli period, pčelari se već na početku pčelarske sezone ne mogu nadati značajnijim prinosima.

Pčelarska godina je krenula dobro, sa cvjetanjem i beharanjem, što je pogodovalo za kvalitetno razvijanje pčelinjih društava. Međutim, prilikom cvjetanja bagrema došao je period kiše i hladnoće, što je uticalo na smanjen rad pčela i unos meda u košnice, tako da mnogi pčelari ove godine očekuju vrlo male količine bagremovog meda.

Za pčelare bagrem je jedna od najvažnijih medonosnih biljaka, a maj je mjesec bagremove paše, i većina radova na pčelinjaku je sada povezana sa tim aktivnostima.

U posljednjih nekoliko dana, kada je bagrem bio u punom cvatu, zbog promjenjivog proljetnog perioda, pale su obilne kiše, a temperatura se spustila čak do jednocifrenih brojki, što se već na početku sezone negativno može odraziti na cjelokupnu pčelarsku proizvodnju.

Za pčelare bagremova paša je izuzetno bitan faktor ukupnog privređivanja u ovoj grani poljoprivrede, jer bez optimalnog prinosa meda u ovom periodu pčelarske sezone, teško je očekivati dobre rezultate do kraja godine. Ipak, očekuje se da će u narednom periodu doći do poboljšanja vremenskih prilika, pogotovo za vrijeme cvjetanja lipe i kestena, što bi mogao biti spas za pčelare.

Gorući problem s kojim se posljednjih godina suočavaju pčelari kao i brojni poljoprivrednici su „negativni klimatski uticaji“. Kao rezultat toga imamo da se pčelarstvo i proizvodnja meda na ovim prostorima suočava s velikim gubicima, zbog čega značajan broj pčelara odustaje od proizvodnje ili je smanjuje, tako da je i na tržištu prisutno sve manje domaćeg meda.