Bihać: Loš urod zbog mrazeva

Ovogodišnja sezona slaba za vinogradare

Klimatske promjene praćene mrazom sredinom aprila u značajnoj mjeri su ugrozile vinovu lozu u Krajini što će se itekako odraziti na ovogodišnji urod krajem septembra i početkom oktobra kada će vinogradari brati grožđe.

Uvjerili smo se u to u vinogradu Marijana Mihića u bihaćkom naselju Vedro Polje koje inače obiluje vinovom lozom pa se njenim uzgojem bavi više porodica. Od optimalnog uroda, Mihić se ove jeseni nada da će ubrati tek deset do 20 posto grožđa, za razliku od prethodnih godina kada su na ovim površinama brali oko tonu.

Nekoliko problema

Već 17 godina uzgaja vinovu lozu i prvi put ju je zasadio na površini od tri dunuma. Tada je imao oko 750 čokota vinove loze. Danas na dva dunuma uzgaja oko 550 čokota grožđa iz kojeg proizvodi vino „burgunac–crni pinot“.

- Negdje sredinom aprila dolazi do tih niskih mrazeva koji faktički u stopostotnom dijelu uništavaju mlade izboje koji se pojavljivaju. Drugi problem je što se na ovim područjima stvaraju velika mrazišta. Dolazi do velike razlike između hladne i tople temperature i to je uzrok tim našim problemima - kaže Mihić.

Već nekoliko godina slab je urod. Kaže kako zaštita vinove loze zahtjeva veću investiciju pa je u sadašnjim ekonomskim prilikama za to teško osigurati sredstva.

Znatno manje

- Prije smo na tim površinama dobivali negdje oko tone grožđa, što kad se preračuna u vino, to je negdje 550 do 600 litara a sada će biti puno manje. Čovjek mora biti zadovoljan i onim što ima – ističe Mihić. 

S obzirom na to da je penzioner, slobodno vrijeme provodi u vinogradu a kad zatreba pomogne mu supruga Jelena, prenosi Avaz.

Poticaj od 3.000 KM

Prije sedam godina dobio je poticaj Ministarstva poljoprivrede Unsko-sanskoga kantona u iznosu 3.000 KM. Iako je to, kaže, skroman iznos značajno mu je pomogao u nabavci đubriva, repromaterijala i preparata za zaštitu. Na mjestu stradale vinove loze zasadio jabuku jonatanku i krušku viljemovku.