Loše vijesti za sve koji su planirali godišnji odmor van BiH

Home

Loše vijesti za sve koji su planirali godišnji odmor van BiH


Češći prelaz sa sistemskih na ciljane kontrole putnika na granici Slovenije s Hrvatskom provodit će se u jeku turističke sezone od kraja juna do početka septembra, kazao je u četvrtak za Slovensku novinsku agenciju STA slovenski državni sekretar u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je učestvovao na trilateralnim razgovorima u Bruxellesu s evropskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim sekretarom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Evropske komisije o "pravilu 15 minuta", prema kojemu bi se od sistemskih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

- To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uvjet da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost - kazao je Šefic.

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena evropske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Europska komisija, naglasio je slovenski zvaničnik u MUP-u Šefic.

 

 

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Čet, 18/05/2017 - 18:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top