Lukašenko poručio stanovnicima susjednih država: Zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat

asd
Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Bjelorusija natjerana zatvoriti granicu s Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom.

- Primorani smo povući trupe s ulica, kako sam govorio, i da polovicu vojske mobiliziramo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, prije svega s Litvanijom i Poljskom. Primorani smo ojačati državnu granicu s našom bratskom Ukrajinom, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko govoreći na ženskom forumu "Za Bjelorusiju''.

Kazao je da je posljednjih dana morao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom obrane izgraditi zajedničku zaštitu savezne države.

- Pojačali smo davno zaboravljene vojne vježbe koje se danas održavaju na zapadu naše zemlje. Odlučili smo provesti ove vježbe u vezi s aktuelnom situacijom, u dvije faze. Druga faza bit će posvećena vama, našim ženama, prenosi Lukašenkove riječi Sputnik.rs.

Lukašenko je pozvao stanovnike Litvanije, Poljske i Ukrajine da zaustave političare i spriječe rat. "Ne želim da moja zemlja ratuje. Štoviše, ne želim da se Bjelorusija i Poljska, Litvanija pretvore u bojno polje, gdje se neće rješavati naša pitanja. Zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat", naglasio je.

On je objasnio da Bjelorusiji nije potrebno priznanje rezultata proteklih predsjedničkih izbora od drugih zemalja.

- S tim u vezi želim da kažem sljedeće... Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. I ne treba nam nikakvo priznanje: izbori su održani i oni su legalni, naglasio je šef države.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi Blitzkrieg za preuzimanje vlasti u zemlji.