Luksuz i aristokracija: Zlatna boja, kraljica interijera

.

 

Zlataste nijanse sunca oživljavaju svaki ukras, čineći ga luksuzom i aristokracijom. Zlatna boja u unutrašnjosti simbol je bogatstva i respektabilnosti. Vješta kombinacija privlačne nijanse plemenitog metala s drugim dubokim bojama pretvorit će i najobičniju sobu u kraljevske apartmane. Iako je zlatna boja prilično komplicirana, ne biste je trebali odbiti koristiti tokom dizajna sobe.

 

 

Zlatni interijer daleko je od kiča, ako su njegovi detalji pravilno odabrani, a dekor je promišljen s ukusom. Ton simbolizira energiju, prosvjetljenje, duhovnost i materijalno blagostanje. Psihologija povezuje sunčanu nijansu sa samouvjerenim, odlučnim i snažnim ljudima, za koje elegancija i žudnja za ljepotom nisu prazna fraza.

Ukrasite zidove

 

Prilikom ukrašavanja velikih površina, bolje je napraviti svijetle naglaske, stvarajući kompoziciju pomoću slika i ogledala u zlatnim okvirima ili slikama s letvicama koje imitiraju metalne elemente.

Ako se za ukrašavanje zidova koristi zlatna boja, svi ostali detalji moraju biti izrađeni u neutralnim bojama. Odaberite bijeli ili sivi tapecirani namještaj, obične zavjese i minimalnu količinu detalja.

 

 

Toplo zlato može vizualno smanjiti sobu, pa je bolje izbjegavati njegovu upotrebu u malim i pretrpanim sobama.

Prilikom odabira tapeta sa zlatnim dekorom, pogledajte stroge geometrijske uzorke i okomite linije. Monogrami su prikladni samo za pompozne stilove carstva i baroka, a ukrašeni hijeroglifi – za istočnjačke struje. Izbjegavajte istovremenu kombinaciju sjajne i mat teksture zlatnih elemenata.

Višak zlata može pokvariti cjelokupni dojam interijera. Stoga ovu nijansu treba koristiti s izuzetnim oprezom. Na velikim površinama metalne refleksije mogu izgledati glasno i neukusno.