Luksuzni Boeing 757 sletio na aerodrom u Mostaru: U hotelu s krilima stiglo oko 60 biznismena

Unutrašnjost uredili svjetski poznati inžinjeri i dizajneri.

 

 

Jedan od najluksuznijih aviona Boeing 757 sletio je jučer na aerodrom u Mostaru. Ovaj avion važi za luksuzni hotel s krilima, a pripada američkoj kompaniji ''TCS World Travel'', koja je specijalizirana za privatna i luksuzna putovanja.

U Mostar je jučer ovim avionom stiglo šezdesetak biznismena koji su na putovanju balkanskim zemljama, a u Mostar su doletjeli iz Ljubljane. Oni su nekoliko sati proveli u Hercegovini, nakon čega su se uputili na narednu destinaciju. 

Sam avion je prerađena verzija Boeinga 757, koji u standardnoj verziji ima 233 mjesta. Luksuzna verzija prima 75 putnika, dok su unutrašnjost uredili svjetski poznati inžinjeri i dizajneri iz ove oblasti.

Luksuznom letjelicom pohvalili su se i radnici mostarskog aerodroma na službenoj Facebook stranici, kazavši da tokom godine TCS organizira nekoliko različitih putovanja u trajanju od dvije do četiri sedmice na razne destinacije.

- Pred vama je najluksuzniji hotelski prijevoz na svijetu!

Upravo tako bi se mogao okarakterizirati Boeing 757, koji prevozi ekskluzivne goste na svojim putovanjima oko svijeta.

Unutrašnjost je potpuno preuređena zahvaljujući dizajnerskim ekspertima da bi zadovoljila potrebe 75 putnika (dok je standardni kapacitet 233 mjesta).

Tokom godine organizira se nekoliko različitih putovanja u trajanju od dvije do četiri sedmice na razne destinacije. Svako putovanje je isplanirano do detalja i prezentira se prilikom odabira ture, a putnicima se daje mogućnost da ga dodatno obogate svojim željama i zahtjevima - navodi se na Facebook stranici Mostar Airport Ltd.

Boeing 757

Boeing 757 je uskotrupni dvomotorni putnički avion za srednje i duge linije. Prvobitno je razvijan da bi zamijenio Boeing 727 iako je većeg kapaciteta (posebno verzija 300). 

Rad na njemu započet je u julu 1978. istovremeno s Boeingom 767. Ova dva aviona imaju mnogo toga zajedničkog što omogućava da se posade i mehaničari veoma lako i brzo mogu "prebacivati" s verzije na verziju. 

Prvi let modela 757-200 je bio 19. februara 1982., a prvi javni let bio je u januaru 1983. Boeing 757 bio je prvi Boeingov avion s evropskim motorima Rolls-Royce RB211-535, ali postoje i verzije s američkim Pratt & Whitney PW2000.