Maduro uz pomoć Rusa iznosi zlato iz Venezuele

Iznenadno slijetanje ogromnog ruskog putničkog zrakoplova u Venezuelu usred krize zbog antivladinih protesta izazvalo je spekulacije i sumnje opozicije da administracija aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura pokušava iznijeti rezerve zlata u inostranstvo, prenosi AP.

Boing 777 kapaciteta do 400 mjesta, pripada ruskoj kompaniji Nordwind Airlines i sletio je u ponedjeljak uvečer, javlja Fena.

U srijedu ujutro još se nijemogao vidjeti u zračnoj luci Maiquetia kod Caracasa.

Jedan predstavnik kompanije Nordwind Airlines potvrdio je da je zrakoplov sletio, ali nije želio reći tko je unajmio zrakoplov, što prenosi, ni koji mu je red letenja. Opozicijski zastupnik Jose Guerra, nekadašnji direktor centralne banke, rekao je, pozivajući se na izvore iz financijskih krugova, da je zrakoplov unajmljen da preveze 20 metričkih tona zlata što čini oko 15 posto rezervi zlata u Veneueli.

"Ovo treba shvatiti krajnje ozbiljno. Ove rezerve ne pripadaju Calixto Ortega, (misleći na predsjednka centralne banke i bliskog saveznika Madura), već pripadaju Venezueli", rekao je u parlamentu. Associated Press nije mogao provjeriti autentičnost Guerreine tvrdnje.

Madurova vlada nije se oglašavala ovim povodom. Rusija je glavni kreditor Madura i snabdjevač oružjem, a ruska kompanija Rosneft je investirala velika sredstva u naftna polja Venezuele. Ovo prvi put da je zrakoplov ove ruske kompanije koja inače prometuje po unutrašnjosti Rusije i jugoistočnoj Aziji, sletio u Venezuelu, navodi AP.