Magazinović: Vlast postoji zbog privrednika, a ne privrednici zbog vlasti

Home

Magazinović: Vlast postoji zbog privrednika, a ne privrednici zbog vlasti

Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u, a koju je državni poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović predstavio u saradnji sa institutom Kult, na način da se uvede sistem plaćanja PDV-a po naplaćenom, umjesto po izdatom računu, odbio je UO Uprave za indirektno oporezivanje uz šturo i kontradiktorno obrazloženje da je predloženi sistem neprihvatljiv.

U pokušaju da objasne da je prijedlog izmjene zakona o PDV-u koji podržava preko 30.000 privrednika komplikovan za provesti, nisu objasnili kako to nije komplikovano i kako takav sistem naplate PDV-a funkcioniše u većini država članica EU i u zemljama regije.

Nakon negativnog stava prema prijedlogu za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, Magazinović je, ponovo u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, prema Upravi za indirektno oporezivanje uputio zahtjev za očitovanje o inicijativi kojom se traži pomjeranje datuma plaćanja PDV-a sa 10-tog na zadnji radni dan u mjesecu.

To je također zahtjev privrednika koji smatraju da je to najjednostavniji način da se bar malo izađe u susret poslodavcima.

Oni smatraju da bi produženje roka značilo dobar gest i dobru odluku aktuelnih vlasti, ali i prvi korak ka uvođenju pravednijeg sistema naplate PDV-a od današnjeg koji praktično znači da privrednici beskamatno kreditiraju državu, a u zamjenu za to dobijaju vrlo malo ili gotovo ništa.

Iako je odo pokretanja ove inicijative prošlo dva mjeseca, stav UIO-a još uvijek nije poznat.

„Iako je većina onih koji donose odluke svoj radni vijek provela na budžetu i ne razumije problem i potrebe privrednika, ipak vjerujem da u strukturama vlasti ima onih koji shvataju da vlast postoji ne da bi oni koji u njoj učestvuju primali platu, nego da bi artikulirali potrebe onih koji su ih birali. Bilo bi sjajno kada bi se zamjenile uloge pa da ključni kočničari u provedbi evropskih standarda i zahtjeva bh. privrednika pokušaju samo mjesec dana raditi u realnom sektoru. Tada bi shvatili kako mjesec brzo prođe, kako je teško prikupiti novac za plate, doprinose i porez, te posebno kako je pored svega toga imati osjećaj da država ne shvata ili ne želi da shvati vaše probleme i pomogne u njihovom rješavanju“, rekao je Magazinović.

 

(Izvor: SDP BiH)

Tagovi
Objavito: Pon, 08/28/2017 - 10:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top