Magična noć u zidinama Starog grada Ostrožac: 'Ispričana' artističko-modna priča o Elizabeti Bosanskoj

Predivna atmosfera, vrhunska scenografija i izuzetan događaj obilježio je subotu večer u zidinama Starog grada Ostrožac.

Naime, grad Cazin ovih dana obilježava svoj Dan, a u okviru svečanih dešavanja jedan od najzanimljivijih odigrao se u zidinama stare ostrožačke tvrđave, gdje je modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad predstavio jedinstvenu kolekciju inspirisanu Bosnom i kraljicom Elizabetom Kotromanićkom. 

Image

Posebno osvjetljenje Berksovog dvorca, scenografija i zvučni efekti upotpunili su doživljaj ove jedinstvene revije koja je do sada predstavljena još samo u sarajevskoj Vijećnici i na reviji u Madridu. Cazin je treća lokacija na kojoj se Kraljica Elizabeta Bosanska predstavila.

Mnogobrojna oduševljena publika čestitala je bosanskom dizajneru, a po ocjeni svih bila je ovo magična noć.

Image

Revija „Elizabeta Bosanska“ je modno-artistička priča o našem identitetu i kontinuitetu kroz lik jedne snažne žene koja je dokaz da na ovim prostorima žena oduvijek ima veoma bitno mjesto u društvu. Simbolika Elizabete je i u tome da da čvrst dokaz da je Bosna oduvijek evropska zemlja, a Elizabeta kao bosanska princeza koja je suvereno vladala Ugarskom i Poljskom uz prefiks Bosanska.

Image

Poruka ove revije je snaga i položaj žene u društvu, evropska pripadnost naroda BiH i kontinuitet kulturnog naslijeđa i tradicije te kao takva šalje poruku mira i zajedništva iz konteksta historije.

Jedan od modela bila je i Džejla Glavović, poznata  i uspješna bh. manekenka, koja je prošetala u haljinama koje nose dah naše daleke prošlosti i na svoj način potvrđuju kontinuitet bosanske državnosti i vječnu snagu bosanske žene.