Majke Srebrenice i Žepe: Žrtve genocida će morati podnositi prijave protiv pravosuđa BiH zbog zaštite zločinaca

.
Valentin Inzko je prošle godine, 23. jula svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH čime je omogućeno sankcionisanje svih onih koji negiraju da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

Povodom prve godišnjice Inzkovog zakona, oglasio se pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepa".

Povodom godišnjice Inckovogo zakona, majke Srebrenice i Žepe su još jednom upozorile, prvenstveno pravosuđe BiH, ali i nadležne institucije, međunarodnu zajednicu i javnost "da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama, nego i u BiH".

Naime, podsjetit ćemo da je Narodna skupština RS usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika. Također, Ustavni sud BiH je na prošlosedmičnoj sjednici ovu odluke NSRS-a stavila van snage.

Majke Srebrenice i Žepa žele ukazati da, shodno ovome, Tužilaštvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu.

"Tuzilaštvu BiH je podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja ,umanjenja ili poricanja zločina, ali nije podignuta niti jedna optužnica. Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca ,koja se danas naziva Revidirana strategija. Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u Tzv.Revidiranoj strategiji ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) iz Den Haga u BiH", saopćili su iz pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Kažu i da je ovih dana, nakon više od pola decenija traženja, Tužilaštvo BiH objavilo informacije o tim predmetima - njih preko 800.

 

 

"Saznali smo da je preko 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40 posto, bude obustavljeno od strane Tužilaštava u BiH, a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao 'zeleno svjetlo' za procesuiranje u BiH", ističu one.

Dodaju također da je evidentno i opće poznato da su od njih 300, skoro svi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a svi predmeti koji su označeni negativno - predmet su novih istraga i optužnica - i skoro su sve Bošnjaci; poput predmeta "Dobrovoljačka".

"Primjer “Dobrovoljačke" je najilustarivniji primjer gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu. Naglašavamo - nema razlike izmedju negatora i zločinaca ,a oni koji štite jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve će biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano", poručuju majke Srebrenice i Žepa.

Pitaju se da li će čekati još pola decenija da saznaju imena blizu 300 osoba, koji su "amnestirani" od strane Tužilaštva BiH.

Pozvale su, također, sve institucije na čelu sa VSTV-om, kao i Visokog predstavnika i međunarodne zajednice da pokrenu mehanizme kako bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločina.

"Pozivamo Tužilaštvo BiH da hitno stave u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno Aneksu B Tzv.Revidirane strategije i podignu optužnice za negiranje genocida", zaljučile su u svom saopćenju majke Srebrenice i Žepe.