Majke Srebrenice: Nametanjem podjela u BiH, OHR nastavlja gdje su Karadžić i Mladić stali, to nećemo dozvoliti!

.
Sve glasnije najave da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH izazvale su brojne reakcije bh. političara, Islamske zajednice u BiH, javnosti...

Oglasile su se i Majke Srebrenice.

Svakog 11. jula predstavnici OHR-a dolaze da se poklone žrtvama genocida u Srebrenici. Nametanjem podjela u Bosni i Hercegovini kojima mi povratnici gubima svoja prava OHR nastavlja tamo gdje su Karadžić i Mladić stali. To nećemo dozvoliti! - poručile su Majke Srebrenice.

Danas se saopćenjem za javnost oglasila i Islamska zajednica u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika najavama nametanja rješenja Izbornog zakona i drugim izmjenama političkog uređenja, koje idu u pravcu urušavanja ravnopravnosti svih građana i naroda, te uvode nove etničke podjele i blokade. Posebno su zabrinjavajuće najave o tome kako bi nametnuta rješenja mogla biti u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i normama koje vrijede u drugim evropskim državama uz očito zanemarivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini. Te tendencije se ne mogu sakriti iza kozmetičkih izmjena koje trebaju da stvore privid da se traga za kompromisnim rješenjem ili stvaranjem sistema koji će onemogućiti blokadu reformskih procesa - kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Kontra Schmidtovih prijedloga su i njemački zastupnici, europarlamentarci.

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahemtović pozvao je visokog predstavnika da ne koristi bonske ovlasti.

Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bi dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi - poručuje njemački zastupnik.

Michael Roth, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga ne odobrava aktivnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta vezano za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Bosni i Hercegovini konačno treba novi demokratski izborni zakon koji će etnički podijeljenu zemlju pretvoriti u državu ravnopravnih građana. Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju ni ovim vodećim principima ni posljednjoj odluci Bundestaga - poručio je Roth.

Protiv je i Dietmar Köster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Köster je poručio da je Bosni i Hercegovini potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji - naveo je on.

 

Foto:Faktor.ba