Majke Srebrenice nisu zadovoljne presudom Šešelju: Za saobraćajnu nesreću se dobije više

Majke Srebrenice nisu zadovoljne konačnom presudom Vojislavu Šešelju kojeg je danas Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

“Bolje ikakva nego nikakva presuda. Međutim, trebala je biti veća kazna. Trebalo mu se suditi za genocid, za zločinački poduhvat između BiH i Srbije”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Napravila je i poređenje, kazavši da se danas u BiH za saobraćajnu nesreću dobije više.

“Ja nisam zadovoljna kao žrtva jer ovo šalje poruku mladima da pravda nije tu gdje treba biti. Vodeći se ovim presudama, rađat će se još više i šešelja i arkana, miloševića, karadžića i mladića. Deset godina, to je kao jedna saobraćajna nesreća”, izjavila je Subašić.

Ni članica Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe” Kada Hotić nije zadovoljna danas izrečenom presudom Šešelju.

“Konačno smo mi majke i svi ostali koji smatraju da su žrtve i koji jesu žrtve dočekali presudu i Vojislavu Šešelju. Dobio je deset godina. Možda je malo deset godina, ali je ipak presuda s pečatom za zločin”, izjavila je Hotić.

Podsjetila je i na nedavni susret sa Šešeljom u Beogradu, kada ga je pitala hoće li ići na izricanje presude.

“Rekao je da neće, da nema potrebe. Ipak je važno da presuda postoji i da je na nju stavljen pečat”, dodala je Hotić.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja proglasivši ga krivim za zločine protiv čovječnosti i osudivši ga na 10 godina zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji, 1992. godine.