Majke Srebrenice u subotu neće izaći na ulice Tuzle, pružimo im podršku

majke

Aktivistička inicijativa civilnog društva uputila je molbu da se podrži inicijativa podrške majkama Srebrenice, koje ove subote po prvi put neće izaći na ulice Tuzle u znak podrške svojim najmilima čije kosti koš uvijek traže.

Kako podsjećaju, majke iz Srebrenice već pune 24 godine, svakog 11. u mjesecu izlaze na ulice Tuzli i u mirnoj šetnji nose svoje tugu sjećanja na nestale članove svojih porodica. Sa godinama je sve manje majki, odlaze, nestaju, ali bol je sve veća, svaka obljetnica sve tužnija.

Zbog epidemiološke situacije 11. aprila 2020. majke Srebrenice neće izaći na ulicu, ali svi mi zajedno možemo pokazati da nećemo odustati sve dok sve nestale žrtve genocida u Srebrenici ne budu pronađene. Pozivamo vas da podržite majke Srebrenice i da se fotografišete sa ispisanim imenom jedne od žrtava za kojom se još uvijek traga. Fotografije trebaju biti horizontalne, a ime treba biti napisano velikim štampanim slovima, čitko. Molimo vas da svoje fotografije objavite putem svojih društvenih medija (Facebook, Instagram, itd.), te da fotografiju pošaljete na email nihaddahin90@gmail.com najkasnije do 9. aprila. Od pristiglih fotografija će biti pripremljen video koji će biti prikazan 11. aprila 2020. Spisak ubijenih možete pronaći na linku https://www.scribd.com/document/383520464/Spisak-ubijenih-tokom-genocida-u-Srebrenici", navode inicijatori. 

Kako poručuju, pomozite majkama, pomozite sebi, budimo ljudi, pošaljimo poruku da i u teška vremena pandemije majke Srebrenice nisu zaboravljene. Iako one neće moći izaći na ulice, ostaće kućama noseći se sa svojom boli, pokažimo da smo tu da im pomognemo sa ovim preteškim teretom.

"Naš cilj je mirna Bosna i Hercegovina, država svih nas ravnopravnih i jednakih, država u kojoj su osuđeni svi ratni zločini i zločinci. Srebrenica se ne smije zaboraviti, zato pružimo ruke, pošaljimo poruku, pomozimo majkama Srebrenice, pokažimo im da, iako ovoga 11. aprila neće izaći na ulice, one nisu zaboravljene, da smo svi sa njima ujedinjeni u njihovom, našem, bolu i da ćemo istrajati u naporima da sve nestale žrtve budu pronađene", zaključuju.