Majkić: ‘Podžić neka se pozabavi ratnim zastavama u Bužimu i poklicima Allahu ekber’

.

Možda su, ipak, u pravu oni koji tvrde da će uskoro od Oružanih snaga BiH nastati muslimanska vojska – ocijenila je Majkić
Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da bi ministar odbrane u Vijeću ministara Sifet Podžić trebao da se pozabavi pojavom “Zelenih beretki” u Bužimu, među kojima su neki nosili uniforme Oružanih snaga BiH, uz ratne zastave i pokliče “Allahu ekber!”.

Majkić je istakla da, međutim, umjesto da se Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović pozabave tom pojavom, oni bi radije da se bave sankcionisanjem srpskih oficira.

– Možda su, ipak, u pravu oni koji tvrde da će uskoro od Oružanih snaga BiH nastati muslimanska vojska – ocijenila je Majkić za Srnu.

Ona je rekla da potezi Podžića, koji je pokrenuo postupak protiv srpskih predstavnika zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike Srpske, predstavlja teško narušavanje odnosa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

– Nakon stalnih ispada ministra spoljnih poslova Bisere Turkovićna na domaćem i međunarodnom planu, svjedoci smo da joj se ovih dana pridružio Podžić brzopletom naredbom o pokretanju disciplinskog postupka protiv zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda koji su prisustvovali svečanostima obilježavanja 9. januara – navela je Majkićeva.

Majkić je napomenula da je odmah nakon svečanog obilježavanja velikog praznika Republike Srpske, Podžić požurio s naredbom o pokretanju disciplinskog postupka, a načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović izrazio očekivanje “da će biti procesuirani svi koji ne poštuju odluke sudskih organa”.

– Bilo je to po onoj – nije rođendan kada je Srpska stvarno nastala, već je to bilo koji datum koji bi Bošnjacima bio po volji. Nevjerovatnom brzinom formiran je `tim za izviđajni postupak` od tri člana koji čine šef tima general Ivica Jerkić i članovi brigadiri Izudin Skopljak i Radomir Bilac – istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da je zadatak ovog tima da utvrdi da li ima elemenata odgovornosti.

– E, pa da vidimo ima li je. Znaju Srbi da je kratak put od zahtjeva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se oni kazne, do Podžićeve naredbe, preko Mašovićeve realizacije kažnjavanja – napomenula je Majkićeva.

Ona je dodala da je zbog prisustva na proslavi Dana Republike Srpske, dvojac Podžić-Mašović ispustio iz vida nekoliko činjenica koje, “pored toga što govore o besmislenosti njihovog pokušaja, predstavljaju i teško narušavanje međuljudskih odnosa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, o čemu će se tek čuti u narednom periodu”.

– Okolića i srpske oficire u Oružanim snagama BiH, koji su prisustvovali svečanostima u Banjaluci, pozvao je srpski član Predsjedništva BiH kao član Vrhovne komande. Njihova obaveza je da se odazovu na svaki poziv člana Predsjedništva, jer Predsjedništvo BiH ima vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH – istakla je Majkićeva, prenosi Srna.