Majstori divljih voda pokazali znanje na Uni

U Bihaću je jučer održano peto takmičenje skipera - rafting vodiča u sklopu čega je organizovano i takmičenje u skokovima u rijeku Unu, sa skakališta u Midžića mahali.

Manifestacija koja polako prerasta u tradiciju je okupila veliki broj majstora divljih voda.

Takmičenje je upriličeno na slapu u centru grada, preko puta poznate bihaćke plaže "Beton", a uključuje vještine i tehnike raftinga, brzo okretanje rafta, plivanje za čamcem, penjanje, okretanje, vraćanje i preusmjeravanje.

Takmicenje skipera

"S ovim takmičenjem smo započeli prije pet godina, s ciljem promovisanja raftinga i skiperskog zanata kako bi se što veći broj ljudi iz Bihaća i kantona priključio našem klubu i prošao obuku za skipere, tako da turisti koji dolaze u Unsko-sanski kanton, mogu bezbjedno da plove rijekom Unom i uživaju u njenim ljepotama. Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se ukupno 20 takmičara, međutim neki su odustali zbog upale mišića i raznih drugih stvari. Tako da je ovo takmičenje bilo samo za one najodvažnije takmičare, a rezultati su pokazali da su trojica koja su osvojila prva tri mjesta, prošli našu obuku i tako pokazali da sav naš trud nije bio uzalud", izjavio je za AA Mersad Ćoralić, organizator takmičenja.

Takmicenje skipera

Generalni pokrovitelj je Grad Bihać, gradonačelnik Šuhret Fazlić, sponzor Nacionalni park Una, a za prva tri mjesta osigurane su novčane nagrade i plakete.

Prvo mjesto i 300 KM osvojio je Šefik Jašić. Drugo mjesto i 200 KM osvojio je Haris Tutić, a treće mjesto i novčanu nagradu od 100 KM osvojio je Adis Topčagić.