Maksimu Božiću i Edinu Hastoru određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Maksimu Božiću i Edinu Hastoru koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo terorizam.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Sud je donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog Tužilaštva te je osumnjičenima određen pritvor iz Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, dok je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH da se osumnjičenim odredi pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Određeni pritvor može trajati najduže jedan mjesec računajući od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 10.05.2018. godine ili do drugačije odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog osnovane bojazni da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijete, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Izvor: