Mali izgledi za isplatu 13. penzije penzionerima u FBiH

.

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) suočavaju se s teškim položajem, a Savez udruženja penzionera FBiH najavio je sastanak s kolegijem federalne Vlade zakazan za 14. marta kako bi razgovarali o poboljšanjima.

Iako su prije dva mjeseca iznijeli zahtjev za isplatu 13. penzije u iznosu od 640 KM po penzioneru, vrijednom oko 286 miliona KM, trenutne informacije ukazuju da u Vladi FBiH nema općeg raspoloženja za tu isplatu.

Prema predsjedniku Saveza, Ivi Kožulu, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, uključujući i 13. penziju, neće značajno poboljšati položaj penzionera. Kožul je naglasio za Večernji list da iako su već dobili povećanje od pet posto, te da očekuju dodatnih šest do sedam posto po osnovi redovnog usklađivanja, ti iznosi neće adekvatno riješiti tešku situaciju s obzirom na inflaciju i visoke cijene.

 

Iz Saveza traže strukturne promjene u iznosu penzija, s obzirom na to da je prosječna plaća gotovo dvostruko veća od prosječne penzije. Kožul ističe da je potrebno promijeniti Zakon o MIO jer trenutni zakon pokazuje svoje manjkavosti, a sve ovisi o Vladi FBiH.

 

U nedavnom sastanku s resornim ministrom Adnanom Delićem i direktorom Zavoda MIO Halilom Subašićem, predstavnici penzionera iznijeli su konkretne primjere neadekvatnih penzija u odnosu na troškove života. Očekuje se da će sastanak 14. marta pružiti platformu za daljnje pregovore i potencijalne korake prema poboljšanju financijskog položaja penzionera u FBiH.