Malinari u pripremi nove sezone: U svakodnevnoj borbi i nadanjima u bolje dane

.
Izuzetno loše vrijeme u prvoj polovini proljeća, poremetilo je kalendar poljoprivrednih radova, ali i nanijelo štete nekim kulturama. Mraz i niske temperature nanijeli su prije svega voćkama. Malinari, kojih je svake godine manje, također strahuju za ovogodišnje prinose. Oni ovih dana pripremaju svoje parcele, kako bi što spremnije dočekali novu sezonu...

Nestabilno vrijeme u martu i aprilu odgodilo je mnoge poljoprivredne radove. Svaki dan bez padavina, poljoprivrednici koriste kako bi uradili neophodno i pripremili se za novu sezonu.

 

Među rijetkima koji su ostali u ovoj proizvodnji u Polju kod Cazina je bračni par Mujić. Nadaju se da mraz i niske temperature u aprilu neće ugroziti ovogodišnje prinose. Poljoprivrednik Zuhdija Mujić se svakodnevno susreće sa brojnim preprekama i izazovima, ali nastoji da opstane. Zuhdija kaže da je, nažalost, ovaj vid proizvodnje već nekoliko godina ugrožen. Mnoge plantaže su uništene, kako kaže, prije svega zbog niske cijene.

 

Za malinare i najmanji korak ka poboljšavanju uslova u ovoj proizvodnji puno znači, a posebno kada je u pitanju cijena proizvoda. Otkupna cijena prošle godine bila je 3 marke po kilogramu i kao takva može održati ovaj sektor, mišljenja je Vahida Redžić koju je naša ekipa zatekla na parceli.

 

Na svaki poremećaj tržišta i vanrednih sitaucija, država bi trebala reagirati, kako bi zadržala ljude u poljoprivredi. Međutim, to nije bio slučaj u malinarstvu koje opstaje zahvaljujući samo naporima proizvođača kojih je svake godine manje. Malinari zagledani u svoje ruke ipak vjeruju i nadaju se boljim vremenima.