Maloljetni migranti: Pakistanac Hidajet vratio se iz kampa Duje u Bihać zbog novog pokušaja da stigne do Italije

.
- Problematika smještaja maloljetnih migranata bila je tema sastanka predstavnika Federalnog ministarstva sigurnosti, Kantonalnog ministarstva zdravstva, Službe za poslove sa strancima i Centra za socijalni rad u Bihaću. S obzirom na to da se na području USK-a nalazi više od 130 migranata, od kojih su mnogi u neadekvatnim uslovima, dogovoreno je da se njih 32-oje iz Borića izmjesti u migrantski centar „Duje“. Otežavajuću okolnost u ovom slučaju predstavlja nekontrolisano kretanje maloljetnih migranata koji se po svaku cijenu žele vratiti u Bihać. Tako se prije nekoliko dana desetak njih vratilo u Bihać u namjeri da pokušaju preći granicu s Hrvatskom...

BIHAĆ, 14. januara – Hidajet, 16-godišnjak iz Pakistana nakon pet dana provedenih u kampu „Duje“ kod Tuzle vratio se u Bihać. Odlučio je redovan obrok i toplu postelju zamijeniti noćima na otvorenom, bez hrane i na minusima samo da bi bio bliže ostvarenju svog cilja. Po sedmi put će, priča nam, pokušati preći hrvatsku granicu kako bi se domogao Italije.

U međuvremenu, on i njegovih desetak vršnjaka u dobi od 15 do 17 godina nalaze se ispred kampa „Borići“ koji im je prije odlaska u „Duje“ bio privremeni dom. Sada ih ne puštaju unutra, pa dane i noći provode pod šatorom u neposrednoj blizini kampa. Kako kaže, obraćao se policiji koja je provjeravala zbog čega ih ne mogu primiti i smjestiti u kamp „Boriće“ te navodi da u kampu ima mjesta ali ih ne žele smjestiti. 

Iz Ministarstva sigurnosti tvrde da znaju za njihov slučaj, ali ih je kaže vrlo teško zadržati na jednom mjestu jer se radi o populaciji koja je konstantno u pokretu. Konkretan odgovor na naš upit kada bi se ovi maloljetnici mogli smjestiti na bezbjedno mjesto nismo dobili. Nadležni u ovom slučaju tvrde da će sa zajedničkim djelovanjem praktično svih institucija napraviti jedan sistem koji će funkcionisati ispravno da se tamo, gdje se smjeste, dugotrajnije borave.

Siguran i adekvatan smještaj za maloljetne i migrante bez pratnje bila je svrha današnjeg sastanka koji je okončan konkretnim dogovorom. Trenutno u prihvatnim centrima na području USK boravi 133 maloljetnika. Dogovoreno je da se od 20. januara ove godine maloljetnici bez pratnje, ukupno njih 32 budu izmješteni u „Duje“.

Borići bi se na ovaj način rasteretili pritiska, a ostaje „Miral“ sa 52 i „Sedra“ u kojoj se nalazi 49-ero maloljetnih migranata. Plan je da se određen broj njih također izmjesti u „Duje“ ili neke do sličnih centara izvan USK-a, a posrednik u tome, kao staratelj ove djece, biti će Centar za socijalni rad Bihać.