Politika ne štedi ni vjeru: Manifestacija Musalla pokazala svu surovost krajiške politike

Da je u Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Krajini sve politika do sada su pokazali brojni slučajevi koje nije potrebno ni navoditi.

Od svega je najporaznije to što je i vjera postala predmetom političke trgovine. Prodaju se svetinje i ruše vjerski aksiomi, uprkos tome što je islam najrigoriznija vjera kada su te stvari u pitanju.

Slučaj glavnog imama Sanskog Mosta mr. Huseina-ef. Kovačevića, najbolje pokazuje da se u ovdašnjim političkim krugovima poigravaju sa institucijama Islamsje zajednice, koja nema, ili ne želi da ima, snage da se tome odupre.

Husein Kovačević je godinama bio meta lokalne sanske politike koja je pod svoj krov željela da stavi još institucije Islamske zajednice, ostalo je sve poklopila.

Kovačević se odupirao tome, pokušavao se izboriti, ali zalud mu trudi bio i članska knjižica stranke koja ga je srušila i to u dosluhu i prešutnom odobrenju Islamske zajednice.

Sve to se odrazilo na institucije Islamske zajednice i pokazalo na ovogodišnjoj manifestaciji Musalla, koja nije bila ni blizu prošlogodišnjeg nivoa. Organizacija je upola bila slabija nego lani, a odaziv eminentni vjerski ličnosti gotovo neprimjetan.

Osim službenih vjerskih lica koja su usko povezana sa politikom, i nekoliko gostiju van BiH, ni traga nije bilo prošlogodišnjim gostima. 

Husein Kovačević je smjenjen a po ustaljenom bosanskom običaju iz 18. vijeka u vrijeme vilajeta i emira, s njim je smjenjena i iz rada Islamske zajednice u Sanskom Mostu isključena cijela garnitura ljudi.

Poražavajuća je činjenica da je i najsvetnija institucija u muslimana Krajine, postala predmetom političke trgovine i manipulacija.