Tuzlanski medžlis organizira manifestaciju "Stazama Poslanika islama"

U Medžlisu Islamske zajednice Tuzla u ponedjeljak je organizirana pres-konferencija povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s. Tuzlanski medžlis tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom "Stazama Poslanika islama".

- Širom svijeta mjesec rebiu-l-evvel, kao mjesec rođenja Muahmmeda, a.s., dočekuje se i obilježava na različite načine. U početku su to bila recitiranja spjevova napisanih o njemu - mevluda, a onda su se oni pretvorili u svečanosti na kojima su učeni mevludi pa su i te svečanosti nazvane mevludima.

Danas imamo manifestacije vezane za dane mevluda koje traju danima, a negdje i mjesecima. Radost je to zbog rođenja Božijeg Miljenika preko kojega je objavljena posljednja Božija Knjiga, Kur’an-i Kerim, kao milost i uputa svim svjetovima, preko kojega je upotpunjena i okončana misija Božijih poslanika i do krajnosti definiran sadržaj Vjerozakona ili Božanskog Programa za uređenje ovosvjetskog života - kazao je dr. Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.