Manjim platama ruše institucije BiH

asd
Dodik još ne zakazuje sjednicu Predsjedništva BiH pa je na čekanju usvajanje budžeta institucija BiH, a državni policajci ne odustaju i traže veće plate

I dalje je nepoznanica hoće li do kraja juna Milorad Dodik (SNSD), predsjedavajući Predsjedništva BiH, zakazati sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj se očekuje usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu, koji bi potom u formi prijedloga bio upućen u Parlament Bosne i Hercegovine na usvajanje.

DONIRANE VAKCINE

Pero Simić, jedan od Dodikovih savjetnika, kazao je za naš list da nema informacije kada bi sjednica mogla biti održana. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kritikovao je Dodikovo ponašanje kazavši da od marta nije sazvao nijednu sjednicu, te da sumnja da će to uraditi do kraja osmomjesečnog predsjedavanja (juni).

Postoji formalno-pravna mogućnost da se povećaju plate državnim policajcima, ali se takvo nešto mora politički ispregovarati, kaže Mehmedović

Pored toga što ne radi svoj posao, Dodik ignoriše zahtjeve državnih policajaca, koje su po ko zna koji put iznijeli protestirajući u aprilu ispred Predsjedništva BiH. Tada su iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH istakli da su plaće zaposlenih u policijskim organima ostale na nivou prethodnih devet godina iako je u međuvremenu u odnosu na 2012, kada je došlo do smanjenja plaća, budžet institucija BiH povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili za osam posto. Nemaju granskim ugovorom omogućeno ni osiguranje ni preglede, a nisu bili ni među prioritetima za vakcinisanje protiv koronavirusa. Zahvaljujući angažmanu Dragana Krvavca, predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH, policajci su dobili cjepiva iz Turske.

- Dva mjeseca nakon protesta nismo dobili ništa od nadležnih u Vijeću ministara BiH, osim obećanja poboljšanja statusa. Pomaka u ispunjenju zahtjeva nema iako su zvaničnici davali izjave kako se počelo raditi, kaže Krvavac.

Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, obraćajući se poslanicima na sjednici Predstavničkog doma PSBiH 15. juna, kazao je da ne misli da bilo ko blokira usvajanje budžeta, već da postoji različito viđenje o izdvajanju sredstava za sanaciju posljedica pandemije i plata zaposlenih u institucijama. Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH, kaže da kad prijedlog budžeta dođe u Parlament, postoji mogućnost da se udovolji zahtjevima uposlenika u policijskim agencijama ukoliko postoji politička saglasnost onih koji čine parlamentarnu većinu da se naprave amandmani kojim bi se poboljšao njihov status.
- Postoji formalno-pravna mogućnost, ali se takvo nešto mora politički ispregovarati, kaže Mehmedović. Referirajući se na neusvajanje budžeta, on kaže da je to dio
strategije onih koji razaraju BiH jer žele da osipanjem kadrova iz policijskih agencija prikažu BiH nefunkcionalnom.

OBRAZOVANI KADROVI

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH, ističe da je na sceni opstrukcija u kontekstu rušenja institucija BiH te je izrazio sumnju da će se udovoljiti zahtjevima policije.

- Vidjećemo kada dođe budžet u Parlament kako su oni to koncipirali iako mislim da u odnosu na prethodnu godinu neće mnogo odstupiti. Policijski službenik, govorim o najnižem činu, ima plaću oko 660, a sa primanjima je to nešto više od 800 KM. Destimulišu ljude da se ne prijavljuju za rad na državnom nivou, već da idu u druge agencije gdje su veće plate, kaže Miletić. Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda, smatra da bi bilo značajno da se budžet usvoji i da se stvore pretpostavke da zaposleni u policijskim agencijama dobiju primanja koja bi bila koliko-toliko zadovoljavajuća.