Marketi sami odlučuju: Nedjeljom ne radimo! (FOTO)

Rad i prava radnika svakodnevna je tema i u mnogo naprednijim društvima od onog u kojem mi u Bosni i Hercegovini živimo. Zbog specifičnosti uređenja državi, raznih nivoa vlasti, postoji mnogo rješenja i načina za borbu na strani radnika, ali broj nivoa vlasti otvara prostor opstruiranja takvih rješenja i prebacivanaj odgovornosti po nivoima.

Radno vrijeme praznicima i nedjeljom u Bosni i Hercegovini nije zakonski regulirano od samostalnosti Bosne i Hercegovine i pitanje je kada će doći do toga s obzirom na koji način funkcioniraju politički partneri na najvišem nivou. Zakon o praznicima u Bosni i Hercegovini vjerovatno nikad neće postojati, što otvara prostor poslodavcima da radnici u Bosni i Hercegovini nemaju praznika, piše USN.ba.

Svjestan da takvo rješenje ne može čekati sa viših nivoa vlasti, gradski vijećnik u Bihaću, Adnan Habibija je podnio inicijativu, kojom bi Gradsko vijeće Bihać odredilo kojim to danima, značajnim datumima i slično određene djelatnosti ne bi mogle raditi. Inicijativa je naišla na pozitivne komentare, međutim, svojim opstrukcijama predsjedavajući Gradskog vijeća Župa, ovu inicijativu kao i mnogobrojne druge nije stavio na dnevni red na nekoj od sjednica Gradskog vijeća. Jasno je Poslovnikom o radu Gradskog vijeća propisan put kojim inicijative moraju doći na dnevni red Gradskog vijeća, o čemu je portal USN.ba nekoliko puta pisao.

Međutim, iako je inicijativa izložena opstrukcijama, vijećnik Habibija se nastavio zalagati javnim istupima, a trud počinje da daje rezultate. Tako je u ime jednog od marketa u Bihaća, dobio obavijest da market neće raditi nedjeljom i da je prije svega za takvu odluku zaslužan ovaj gradski vijećnik.

Opširnije pogledajte u prilogu: