Masakr specijalnim oružjem: Ubica iz Las Vegasa ispaljivao do 800 metaka u minuti

Home

Masakr specijalnim oružjem: Ubica iz Las Vegasa ispaljivao do 800 metaka u minuti


Stiven Pedok (Stephen Paddock), koji je ubio najmanje 59 osoba na koncertu u kasinu "Mandalay Bay" u Las Vegasu, je u hotelskoj sobi na 32. spratu, iz koje je pucao, imao 23 komada oružja i uređaje za ubrzavanje oružane vatre, saopćila je policija.

Pedok, penzionisani vatrogasac, nabavio je dva uređaja koji se postave na poluautomatsko vatreno oružje, kako bi ono radilo kao automatsko. Ti uređaji nove tehnologije posljednjih su godina privukli pažnju vlasti jer se pomoću njih poluautomatska puška pretvara u oružje koje može da ispali od 400 do 800 metaka u minuti .

Poluautomatsko oružje zahtijeva po jedno pritiskanje oroza za ispaljivanje svakog metka, dok je za potpuno automatsko vatreno oružje dovoljan jedan pritisak na oroz da oružje neprekidno puca sve dok ima municije. Kupovina automatskog oružja znatno je ograničena u SAD-u od 1930-ih godina. Savezni Zakon o vatrenom oružju dodatno je dopunjen 1986. da bi se civilima zabranila kupovina i posjedovanje automatskog oružja, s izuzetkom onog koje je prethodno proizvedeno i registrovano. Mnogi pokušaji pretvaranja poluautomatskog u automatsko oružje su propali, ali su posljednjih godina na tržište stigli najnoviji modeli.

Ti uređaji su u osnovi dodatni oslonac drške pištolja ili kundaka, te oružje tehnički i formalno i dalje ostaje poluautomatsko. Ali, taj uređaj može da se postavi i tako da se osloni na oroz te ga neprekidno povlači koristeći povratni trzaj pri ispaljivanju metka. Ubica iz Las Vegasa imao je 23 komada oružja u svojoj hotelskoj sobi, i dva takva uređaja za pretvaranje poluautomatskog u automatsko oružje. Policija je objavila da je Pedok u svojoj kući u Meskitu, u Nevadi, imao još 19 komada vatrenog oružja.

Pedok je ubio 59 ljudi i ranio više stotina na državnom muzičkom festivalu u blizini hotela. Policija je upala u njegovu hotelsku sobu na 32. spratu i saopćila da se on ubio, nakon što je počinio najsmrtonosnije masovno strijeljanje u savremenoj historiji SAD..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 03/10/2017 - 14:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top