Mašić: SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region

Home

Mašić: SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region


Damir Mašić, politički direktor SDP BiH, bio je gost 22. Kongresa Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM). Na ovom Kongresu Zoran Zaev dobio je povjerenje da nastavi voditi stranku i u narednom periodu. Na Kongresu su izabrani i centralni i nadzorni odbor stranke.

Drugarice i drugovi iz SDSM-a Makedonije, na čelu sa ZoranomZaevom, su svima u regiji pokazali kako se iskrenom i istrajnom političkom borbom pobjeđuje nacionalizam, populizam i strah, te osiguravaju uslovi za novo poglavlje Republike Makedonije koju će predvoditi njegova vlada na temeljima slobode, jednakosti, solidarnosti i zajedništva, koje nam je danas svima prijeko potrebno.

Kongres SDSM-a održan je u veoma burnom periodu za stranku, ali i za cijelu Makedoniju. Nakon višegodišnjeg opozicionog rada, uličnih protesta i velike političke borbe, konačno su uspjeli odnijeti pobjedu na izborima. Režim nije želio ispustiti vlast unatoč rezultatu izbora i blokirali su uspostavu nove vlade koja ima podršku parlamentarne većine. Situacija je kuluminirala upadom u parlament i barbarskim napadom na zastupnike SDSM-a. Njihov put bio je težak i trnovit, ali bili su uvijek s narodom, borili se za sigurnu i pravednu Makedoniju i dostojanstven život svih u Makedoniji. Sada su konačno dobili priliku. SDSM i njihova borba su inspiracija i nadahnuće za cijeli region. Nadamo se da će njihova pobjeda biti vjesnik mnogih novih ljevičarskih vlada u našem regionu. Svjedoci smo da je region neuporedivo mirniji i stabilniji kada su na čelu vlada socijaldemokrate. Stranke desnice svoju političku moć crpe proizvodeći nemire, sukobe i neslaganja među narodima. Građani Makedonije rekli su dosta, a očekujemo da će strankama desnice građani istu poruku poslati i naredne godine u Bosni i Hercegovini. Situacija u Makedoniji daje nam i pouku o tome kako je za slobodu i prosperitet društva važna snaga, stabilnost, demokratičnost i otvorenost vodeće ljevičarske partije, te kako je bitno da se ljevičari u strankama, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici i sindikatima, okupe u zajednički blok. Samo takvim zajedničkim nastupom, odbacivanjem ličnih sujeta, otvorenom saradnjom i zajedničkom borbom, možemo doći do promjene koju svi priželjkujemo“, navodi Mašić.

 

(Izvor: SDP BIH)

Tagovi
Objavio: Pon, 29/05/2017 - 15:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top