Mašić: Spremili smo "Korona 2" zakon, predsjedavajući sve manje tolerantan

wfe
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije danas razmatrao Izmjene i dopune Zakona o radu u hitnoj proceduri kako je to ranije bilo najavljeno. Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić je za N1 govorio o sjednici, s obzirom da je i sam bio akter rasprave sa predsjedavajućim Mirsadom Zaimovićem.

"Imam osjećaj da nažalost, posebno u proteklih nekoliko mjeseci, predsjedavajući Zaimović je sve manje i manje tolerantan i to ne bi bio problem da se nama ne uskraćuju poslanička prava. Konkretan primjer danas; prije 7 dana Klub SDP je uputio zahtjev o izmjenama i dopunama zakona o ublažavanju negativnih posljedica pandemije, kolokvijalno nazvan "Korona 2", trebao je da produži subvencije plata, subvencioniranje kamata na kredite, jednokratne isplate za nezaposlena lica i produženje moratorija na otplate kredita. Posljednja mjera je nastavak odlaganja mjera za građane", kazao je Mašić.

Ističe da je problem u tome što Vlada FBiH nije niti uputila u proceduru ovakav zakon.

"Ono što je problem je što Vlada FBiH nije bila kadra da uputi u proceduru ovakav ili sličan zakon u FBiH i to je bio problem zbog kojeg danas predsjedavajući nije dozvolio čak da parlament glasa da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu".

Da li je problem u sujeti ili jednostavno nema novca?

"Napravili smo mi tabelu i projekciju koštanja tog zakona. Korona zakon 1, Korona zakon 2 i finansijske obaveze. Ukupno je bilo oko 270 miliona KM, a na raspolaganju u fondu je oko 500 miliona KM. Mi se zaista ovdje nismo bavili populizmom".

Šta je sa zakonom o radu?

"Pala je hitna procedura i taj zakon je danas u formi nacrta. Ono što je na početku bilo evidentno, a to je ključni zakon koji reguliše radno pravni status radnika i poslodavaca. U startu je bilo vidljivo da je izostao socijalni dijalog. Nijedna vlada na svijetu ne donosi ovakav zakon bez socijalnog dijaloga", kazao je Mašić za N1.

Dodaje da su svi građani postali taoci bizarne situacije.

"Svi smo postali taoci bizarne situacije, mi 18 mjeseci imamo deklarisanu parlamentarnu većinu koja nije u stanju da deklarativnu opredijeljenost implementira na način da se formira izvršna vlast. Domovi nisu popunjeni, narodi nisu adekvatno zastupljeni. Odgovor nikad nismo dobili osim da se usaglašavaju i jedni, i drugi i treći. Šta drugo očekivati od ljudi koji su napravili na papiru da su parlamentarna većina, bez ijedne tačke ili mjere definisane".

Pogledajte VIDEO PRILOG