Matić: Srbija pripremila digitalne certifikate o vakcinaciji

b
Ministrica Tatjana Matić kaže da digitalni certifikat, ipak, nije COVID pasoš.


Srbija je pripremila digitalne certifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje, izjavila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodala da se sa Ministarstvom turizma Grčke pregovara o međusobnom priznanju digitalnih certifikata o vakcinaciji.

Matić je naglasila da digitalni certifikat, ipak, nije COVID pasoš.

„To je druga vrsta isprave. EU se povukao iz toga, jer je on sadržavao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto tu. Digitalni certifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste”, navela je Matić za RTS, prenio je Tanjug.

Kako je dodala, EU će za sedmicu dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja certifikata.

„To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji i da li je preležana bolest“, naglasila je Matić.

Srbija je, kako je navela, pripremila digitalne certifikate, a mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima su Grčka, Izrael i Slovenija.

‘Vakcinacija ključ slobodnog kretanja’

Jedna od opcija je, kako je dodala, da digitalni certifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provjere i autentifikacije.

Matić je rekla da će postojati više opcija.


Ministarica je naglasila da je grčki ministar najavio posjetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila ocijenivši da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

„Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti“, poručila je Matić.

Istakla je da će se u Tursku moći putovati i bez PCR testa.