Mattis: SAD ne sprema napad na Iran

Američki ministar odbrane Jim Mattis danas je tvrdnje australskih medija da se SAD priprema za napad na nuklearne objekte Irana, odbacio kao "fikciju". 

Australska televizija ABC javila je, pozivajući se na visoko pozicionirani sigurnosni izvor, da je SAD spreman da bombarduje nuklearne objekte Irana "možda već narednog mjeseca".

Mattis je demantovao te tvrdnje poručivši da SAD ne razmatra vojni napad na Iran, prenio je Washington Examiner.

"Nemam pojma gdje su australski novinari dobili te informacije. Uvjeren sam da je to nešto što se ne razmatra trenutno", rekao je Mattis nazivajući navode australskih medija "fikcijom". 

Sjedinjene Američke Države ne vode politiku kojom žele da promijene režim u Teheranu niti žele njegovu propast, izjavio je danas američki ministar odbrane Jim Mattis.

Zaoštrena retorika između SAD-a i Irana

Obraćajući se novinarima, Mattis je, ipak, rekao da je i dalje cilj američke politike da utiču na promjene u ponašanju Irana na Bliskom istoku, prenio je Reuters. 

Mattis je rekao da sve što čini SAD jeste da utiče na Teheran da promijeni ponašanje u pitanjima koja predstavljaju moguće prijetnje, a te se promjene odnose na ponašanje vojske, tajnih službi, zamjenika, zastupnika...

Mattisovi komentari uslijedili su nakon što je proteklih dana zaoštrena retorika između Washingtona i Teherana, što je počelo upozorenjem iranskog predsjednika Hassana Rouhanija da bi neprijateljska politika UN-a mogla da dovede do "majke svih ratova". 

Trump je potom na svom Twitter nalogu upozorio da bi Iran zbog prijetnji Americi mogao da se suoči s posljedicama kakve je "samo nekolicina pretrpjela kroz historiju".