May nakon novog poraza: Povijest će nam suditi

Britanska premijerka Theresa May pozvala je danas članove vlastite Konzervativne stranke da premoste "razlike koje nas dijele", tri dana nakon što je pretrpjela još jedan ponižavajući poraz u parlamentu oko Brexita.

U pismu koje je poslala na adrese 317 konzervativnih parlamentaraca, May je rekla kako je rezultat glasanja u četvrtak bio "razočaravajući" te je naglasila da će "povijest suditi svima za uloge koje smo imali u procesu Brexita".

Također je rekla da će se ove sedmice vratiti u Bruxelles na razgovore s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom te će idućih dana razgovarati sa svim čelnicima država EU, prenosi Index.hr.

Velika Britanija će napustiti EU 29. marta, no parlamentarci nisu poduprli Mayin plan o uvjetima razlaza, a EU odbija naknadne pregovore.

Euroskeptični konzervativci nisu glasali u četvrtak o njenom planu da traži izmjene dijelova dogovora s EU u posljednji trenutak, osudivši tako manjinsku vladu na parlamentarni poraz.

Euroskeptici nisu bili sretni prijedlogom u kojem, čini se, nije bilo mogućnosti za Brexit bez dogovora, tvrdeći da to slabi britansku pregovaračku moć.

Prema nedjeljnom pismu, čini se da May nije promijenila strategiju.

"Ne potcjenjujem koliko duboko ili koliko se iskreno kolege drže svojih stavova o ovom pitanju. No, vjerujem da će izostanak kompromisa potrebnih za sporazum o razlazu kojim se ostvaruje referendumska odluka, kao i za njegovu potvrdu u parlamentu, iznevjeriti ljude koji su nas izabrali da ih predstavljamo i riskirati svijetlu budućnost koju zaslužuju", dodala je May.