May traži od EU-a odgodu Brexita do 30. juna

Britanska premijerka Theresa May pisala je predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu Brexita do 30. juna kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. juna 2019.", napisala je May u pismu.

May je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode, javljaju Agencije.

"Vlada će željeti dogovoriti raspored za ratifikaciju koji će omogućiti izlazak Ujedinjenom Kraljevstvu iz EU-a prije 23. maja 2019. i otkazivanje izbora za Evropski parlament, ali će nastaviti raditi odgovorne pripreme za održavanje izbora ako se to pokaže nemogućim", kazala je.

Izbori za Evropski parlament

Visoki dužnosnik EU-a rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godinu dana, s mogućnošću da ode ranije.

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na samitu EU-a posvećenom Brexitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Evropski parlament u maju.

Izvor: