fbpx May traži od EU-a odgodu Brexita do 30. juna

May traži od EU-a odgodu Brexita do 30. juna

Home

May traži od EU-a odgodu Brexita do 30. juna

Theresa May
Britanska premijerka Theresa May pisala je predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu Brexita do 30. juna kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.


"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. juna 2019.", napisala je May u pismu.

May je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode, javljaju Agencije.

"Vlada će željeti dogovoriti raspored za ratifikaciju koji će omogućiti izlazak Ujedinjenom Kraljevstvu iz EU-a prije 23. maja 2019. i otkazivanje izbora za Evropski parlament, ali će nastaviti raditi odgovorne pripreme za održavanje izbora ako se to pokaže nemogućim", kazala je.

Izbori za Evropski parlament

Visoki dužnosnik EU-a rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godinu dana, s mogućnošću da ode ranije.

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na samitu EU-a posvećenom Brexitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Evropski parlament u maju.

Topic
Objavio: Pet, 05/04/2019 - 15:05
Back to top