Med. sestra Remza Murić: Dijabetes tipa 2 tiho nagriza sve naše organe

ć

Obilježavanje 14. novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa najveća je kampanja podizanja svijesti o dijabetesu, o potrebi bolje zdravstvene zaštite i podrške osobama koje žive sa dijabetesom, te pomoći u prevenciji obolijevanja kod onih koji imaju rizik. Kampanja je pokrenuta od strane Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) 1991. godine i Svjetske zdravstvene organizacije. Tema obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u periodu 2021-2023 je dostupnost zaštite za oboljele od dijabetesa, a ove godine Svjetski dan dijabetesa obilježava se sa sloganom „Dijabetes: saznaj svoj rizik, saznaj svoj odgovor“.

Ovaj slogan upućuje prije svega na važnost poznavanja vlastitog rizika od obolijevanja, naročito od dijabetesa tip 2, ističe Remza Murić, medicinska sestra u Savjetovalištu za dijabetes kladuškog Doma zdravlja Velika Kladuša, Ovdje možete poslušati izjavu.

Naša sagovornica naglašava važnost pravog odgovora na rizik, a koji može pomoći u odlaganju ili prevenciji dijabetesa tipa 2 i njegovih komplikacija 

Dijabetes je hronična, metabolička bolest koju karakteriziraju povišeni nivoi glukoze u krvi. Najčešći je dijabetes tipa 2, obično kod odraslih, koji se javlja kada tijelo postane otporno na inzulin ili ne proizvodi dovoljno inzulina. Dijabetes tipa 1 ili dijabetes ovisan o inzulinu, hronično je stanje u kojem gušterača sama proizvodi malo ili nimalo inzulina. Za osobe koje žive s dijabetesom, pristup adekvatnom liječenju, uključujući inzulin, ključan je za njihov opstanak jer dijabetes vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja srca, krvnih sudova, očiju, bubrega i nerava. Međutim oboljeli često ne prihvataju dijagnozu ili bolest ne shvataju dovoljno ozbiljno, ističe medicinska sestra Murić.

Dijabetes tipa 1 se ne može spriječiti. Dijabetes tipa 2 se često može spriječiti zdravom prehranom, redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i izbjegavanjem pušenja. Za bolji kvalitet života osoba sa dijabetesom presudna je rana dijagnoza, pravilno uzimanje terapije, te pravilna prehrana i tjelesna aktivnost.

Tačnih podataka o broju oboljelih na području  kladuške općine nema, osim onih da je na inzulinskoj terapiji oko 550 građana, od toga je šestero djece mlađe od 18 godina.