Medicinske sestre i tehničari - najvažnija karika u spašavanju i očuvanju zdravlja

Medicinske sestre
Prije 200 godina Florence Nightingale uspostavila je sistem zdravstvene pomoći unesrećenima. Bila je to preteča modernog sestrinstva kakvog poznajemo danas. Zbog zasluga ove žene, od polovine sedamdesetih godina prošlog vijeka, rođendan Nightingale- 12. maj proglašen je Svjetskim danom sestrinstva, kojeg i u našoj zemlji obilježavaju ovi medicinski radnici.

„Ako spasiš jedan život-onda si heroj, kad spasiš hiljade života-onda si medicinska sestra“- ovo je moto medicinskih sestara, koji i njima samima služi kao podsjetnik koliko je ljudski život dragocjen, a njihov posao predstavlja jednu od najvažnijih karika pri spašavanju i očuvanju zdravlja.

Čak i u vrijeme kada većina ljudi u svijetu se po prvi puta susreće sa opasnostima pandemije, medicinske sestre i tehničari, preduzimaju prve korake, ali i rizike prilikom kontakta sa pacijentima.  

U Komori sestara-tehničara USK-a nam kažu da strah na početku pandemije bio prisutan, prvenstveno strah da će, po povratku u porodično okruženje,  prenijeti infekciju na svoje najmilije.

Od početka pandemijskog režima rada u Kantonalnoj bolnici, smjene ljekara i medicinara su sve samo ne uobičajene. Prekovremeni rad je skoro pa i normalna pojava, kao i rad u smjenama koji je trajao nekoliko dana.

Medicinsko osoblje Kantonalne bolnice Bihać podnijelo je veliki teret tokom pandemije, kao i kompletan zdravstveni sistem, ističu u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu USK, dodajući da ni u ovim vremenima, radnička prava neće biti zanemarena, te da će uskoro krenuti u pregovore kada je o novom Kolektivnom ugovoru riječ.