Medicinu završi 150 studenata, 145 ode

asd
Institucije Kosova poduzele su malo koraka da zaustave trend odlaska ljekara iako znaju da zdravstvenom sektoru stalno nedostaje zdravstvenog kadra

Od ukupno 150 ljekara koji su diplomirali tokom akademske godine na Kosovu, njih 145 zbog loših uvjeta napušta zemlju da bi radilo u razvijenim evropskim zemljama. Informacija o odlasku ljekara objavljena je na konferenciji Privredne komore Kosova, gdje se razgovaralo o temi “Kvalitet univerzitetskog i postdiplomskog obrazovanja ljekara”, prenosi Anadolija.

Predsjednik Komore Pleurat Sejdiu izjavio je da su institucije Kosova poduzele malo koraka da zaustave trend odlaska ljekara sa Kosova, znajući da zdravstvenom sektoru stalno nedostaje zdravstvenog kadra.

“Računamo da 150 ljudi godišnje završi Medicinski fakultet, a svake godine imamo četiri ili pet novih ljekara za ‘tržište rada’. Zbog toga bismo se trebali zabrinuti. Krajnje je vrijeme da naše institucije, ministarstva zdravstva i obrazovanja, nešto poduzmu”, rekao je Sejdiu.

Ove godine je 76 ljekara zatražilo dokumente za rad u inostranstvu, od kojih je 31 specijalista

Dodao je da je ove godine 76 ljekara zatražilo dokumente s kojim mogu ići u inozemstvo da rade, od kojih je 31 specijalista iz različitih oblasti.

Savjetnik ministra zdravstva Sami Uka je kazao da pokušavaju izgraditi sistem koji će preusmjeriti specijalizacije na osnovu potreba Kosova, a ne na osnovu drugih kriterija. Dodaje da se, prema procjenama, do 2030. najavljuje nedostatak 18 miliona zdravstvenih radnika u svijetu te da će se stvoriti vakuum što se tiče odlaska zdravstvenih radnika iz siromašnih i zemalja u razvoju. Prema njegovim riječima, Kosovo bi trebalo stvoriti ljudske resurse za lokalne potrebe, ne eliminirajući mogućnost izvoza zdravstvenog kadra kada to zadovolji domaće potrebe.

Tokom prošlogodišnjeg anketiranja 1.000 studenata medicine, 73 posto reklo je da će napustiti Kosovo nakon završetka studija.
Plata ljekara u javnim ustanovama na Kosovu trenutno se kreće između 600 i 750 eura mjesečno.