Medina Žunić ponos je svoje škole

.
Ispit mi je bio malo težak. Imala sam veliku tremu, ali dobro je prošlo. Malo mi je teško, moram priznati, spremati se za natjecanje i učiti za školu, rekla je Medina, dodajući da bi jednoga dana voljela biti učiteljica te prenositi znanje drugima

 

Prestižne nagrade za izvrsnost u različitim područjima - znanju, glazbi i plesu, podijeljene su ovih dana u Zagrebu. Najznačajnija nagrada, Oscar znanja, dodjeljuje se već 18. put zaredom, a dobila su je 353 učenika osnovnih i srednjih škola, koji su pobjednici različitih državnih natjecanja, te 40 učenika osvajača medalja na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama, stoji na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje. Najboljim učenicima simbolično je uručena jedinstvena ovogodišnja skulptura Oscara znanja - Newtonova jabuka, koju je osmislila Tea Švarić, studentica Akademije likovnih umjetnosti. Našim uspješnim zadarskim učenicima, osnovnoškolcu Lovri Kličkoviću i srednjoškolcu Marinu Jurišiću, o kojima smo već pisali, pridružila se i Medina Žunić, učenica 5. razreda iz Osnovne škole Smiljevac i državna prvakinja u islamskom vjeronauku.

Ponosni ravnatelj

O koncepciji poučavanja Vjeronauka u njihovoj školi te što za njih, kao školu, znače mnogobrojni uspjesi, rekao nam je Bernardo Kotlar, ravnatelj Osnovne škole Smiljevac, stavivši u prvi plan svoj ponos koji osjeća kao ravnatelj škole.

- Što se tiče nastave iz Vjeronauka, imamo nastavu iz katoličkog i islamskog Vjeronauka. Za mene je vjeronauk Vjeronauk, a vjeroispovijest je stvar konfesionalne opredijeljenosti. Mogu reći da sam iznimno ponosan što imamo Vjeronauk u dvije konfesije, a vidim da islamski u našoj školi, i to u kontinuitetu, postiže iznimne rezultate. Zahvaljujući Ćamilu Bašiću, škola je visoko plasirana na natjecanjima iz islamskog Vjeronauka. I iz katoličkog Vjeronauka imamo značajne uspjehe, imali smo, na primjer, treće mjesto na državnom natjecanju, a i redovito sudjelujemo na županijskim natjecanjima. Štoviše, osvajači smo jednog od prva tri mjesta, naglasio je ravnatelj Kotlar.

Štoviše, treba reći da Osnovna škola Smiljevac postiže iznimne rezultate i u drugim nastavnim predmetima - u Hrvatskom jeziku, Geografiji, Fizici, Matematici, ali i u drugim predmetima koji već ne spadaju u redoviti osnovnoškolski program, doznali smo od ravnatelja.

- Natječemo se iz svih predmeta. Iznimno smo uspješni u Hrvatskom jeziku, Lidranu, Geografiji, Matematici. Godinama već imamo županijske prvake i doprvake iz Hrvatskoga jezika. Iznimne rezultate postižemo i u sportu. Bilježimo i odlične rezultate iz Fizike i iz Prve pomoći, iako nastavni predmet Prva pomoć nije predmet u školi, spominjem ju da dokažemo da smo uspješni i u kontekstu izvanpredmetnih tema, kazao je Kotlar.

O iskustvu predavanja islamskoga Vjeronauka u Zadru i o suradnji sa školom profesor Ćamil Bašić ima samo riječi hvale, govoreći i o održavanju natjecanja u pandemijskim okolnostima.

Naučiti 110 ajeta

- Već 7 godina predajem Vjeronauk u OŠ Smiljevac. To je ujedno i prva škola u kojoj smo krenuli s realizacijom islamskog Vjeronauka. Od samoga početka imam lijepu suradnju sa svima, od ravnatelja pa do kolega nastavnika. Na svim vjeronaučnim olimpijadama djeca naše škole ostvaruju odlične rezultate. Svake godine idemo na natjecanje. Iako u ove dvije pandemijske godine, s djecom je trebalo raditi na daljinu pa cijeli taj proces natjecanja nije doživio onaj svoj puni zamah. Ove godine smo odradili uspješno školsku i županijsku razinu iz islamskog Vjeronauka pa smo ove godine, početkom svibnja, otišli na Državno natjecanje u Zagrebu gdje je naša učenica Medina Žunić, učenica 5. razreda, osvojila prvo mjesto, rekao je oduševljeno njezin mentor Bašić.

Također, profesor Bašić rekao nam je ponešto i o težini natjecanja, koliko ispit sadrži pitanja te što je sve Medina savladala bez problema.

- Pitanja sastavlja Državno povjerenstvo. To se radi u strogoj tajnosti, otprilike bude 20 pitanja. Za školsku razinu to bude nešto blaže, za županijsku nešto ozbiljnije, a za državno natjecanje bilo je gradivo iz cijelog udžbenika islamskog Vjeronauka i još dodatna tri pitanja koja se tiču molitve. Dakle, uz teorijski dio, htjelo se provjeriti znaju li djeca svih osm molitvi samostalno izmoliti. Uz to, djeca su trebala naučiti i suru El-Kehf koja ima 110 ajeta, to je oko 11 stranica tiskanog teksta u Kuranu. To je uistinu bila jedna ozbiljnija građa za državno natjecanje, a Medina je uspjela sve to savladati bez problema, naglasio je Bašić.

Uloga i podrška roditelja

Upitali smo i učenicu Medinu je li joj bio težak ispit i je li joj previše naporno učiti za redovitu školu i spremati se za natjecanje, na što nam je odgovorila potvrdno, međutim, ona je u tome uspjela, što je i dokazala postignutim rezultatima.

- Ispit mi je bio malo težak. Imala sam veliku tremu, ali dobro je prošlo. Malo mi je teško, moram priznati, spremati se za natjecanje i učiti za školu, rekla je Medina, dodajući da bi jednoga dana voljela biti učiteljica te prenositi znanje drugima.

Profesor Bašić istaknuo je da je Medinin veliki rad i trud, bez obzira na težinu ispita, urodio plodom, spomenuvši i da je u cjelokupnom procesu pripreme za natjecanje vrlo bitna uloga roditelja jer kad dijete ima podršku svojih roditelja, onda se to osjeti i na samom djetetu, uoči se na temelju njegovih uspjeha, kazao je Bašić. Govoreći o pripremama za natjecanje, naglasio je i važnost organiziranja dodatne nastave koja je, isto tako, važan faktor uspjeha na natjecanju.

- Naravno, dodatna nastava se u našoj školi održava. Kada napravimo selekciju na početku godine i odredimo koji će učenici ići na natjecanje, onda s njima posebno radimo. Jako je važno odabrati pravog učenika. Poslije redovite nastave, učenici su ostajali i mi bismo intenzivno radili, ponavljali bismo cjelovito gradivo udžbenika. Potrebno se jako puno dodatno spremati jer za vrijeme redovite nastave ne možete postići razinu znanja koja je potrebna za Državno natjecanje, objasnio je Bašić.

Razgovarajući o nastavničkoj profesiji, profesor Bašić je naglasio koliko je važno da nastavnik potiče djecu na rad, da ih uvijek motivira jer onda uspjeh, kaže, ne može izostati.

- To je jako lijep poziv kojeg ne smatrate poslom, već pozivom, misijom. Ako mislite za jednu godinu, posadite žito, ako mislite za 10 godina, posadite voće, a ako mislite za 100 godina, poučavajte djecu, poentirao je Bašić uzrečicom, dodajući da je Medina osvijetlila obraz ne samo ovoj školi, već i cijelom gradu.