Medresa Džemaluddin-ef. Čaušević u Cazinu tradicionalno obilježila "Dan Vakifa"

Cazin
CAZIN

Već skoro dvije decenije u kontinuitetu 10. april i Cazin su datum i mjesto dobro poznato narodu Cazinske krajine i cijelog Unsko-sanskog kantona. Naime, toga dana Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević„ u Cazinu je mjesto tradicionalnog okupljanja vakifa i prijatelja Medrese.

Nažalost, ove godine ovaj veliki dan dočekujemo u potpuno drugačijem ambijentu. Kao što dobro znamo, cijeli svijet je već nekoliko mjeseci suočen sa pandemijom korona virusa COVID-19. Unatoč vanrednoj situaciji, i danas je u Cazinu bilo svečano. Htjeli smo poslati poruku našim dragim vakifima i njihovim porodicama, kao i cijelom Unsko-sanskom kantonu pa i šire, da život mora i treba ići dalje. Ovom prigodnom programu prisustvovali su profesori i uže osoblje Medrese na čelu sa svojim direktorom, profesorom Enes-ef. Ljubijankićem, kao i glavnim imamom Medžlisa IZ-e Cazin, profesorom Said-ef. Mujakićem. Željeli smo da prisutni osjete čar ove lijepe svečanosti, ali i ujedno da se do maksimuma ispoštuju odluke Federalnog štaba civilne zaštite o ponašanjima u vanrednim okolnostima.

Jučerašnja svečanost otvorena je džuma-namazom koju je predvodio bihaćki muftija hfz.Mehmed-ef.Kudić. Muftija Kudić je u svojoj hutbi naglasio da vakifi i njihova žrtva nikada neće biti zaboravljeni.

Naglasio je da je naša generacija kao i cijeli svijet suočena sa iskušenjem pandemije korona virusa. Pozvao je na odgovorno ponašanje svih nas. Rekao je da je sabur izuzetno vrijedno svojstvo koje moramo pokazati danas više nego ikad. Imati lijepo mišljenje o svome Gospodaru, učiti Mu dove da nas ovo iskušenje što prije napusti. Na kraju svoje kratke, ali izuzetno sadržajne hutbe, poželio je da se za godinu dana nađemo na istom mjestu, u normalnim i svečanim okolnostima, nastavljajući graditi ovaj ponosni vakuf.

U svojoj izjavi medijima direktor Medrese Cazin profesor Enes-ef. Ljubijankić naglasio je da je 10. april jedan od najvažnijih i najradosnijih dana za Cazinsku medresu.

Ove godine zbog poznatih razloga to je za nas jedan od najtužnijih dana, jer nedostaju vakifi i njihov žamor u medresanskim prostorima.

Mudra izreka kaže: „Čovjek snuje, a Allah određuje“, pa se i mi toj istini moramo povinovati.

"Ovom prilikom zahvaljujemo se svim našim vakifima i stipenditorima na svemu što su učinili za našu školu i molimo Svemogućeg Boga da nas spasi ovih teških iskušenja", poručili su iz Medrese Cazin. 

Nakon džuma-namaza profesori su proučili kratke sure na hatmu koju su proučili pred duše naših plemenitih vakifa. Prigodnu dovu, čiji je sadržaj bio okrenut trenutnoj situaciji, proučio je hafiz Suad-ef. Šahinović. U dovi se Gospodara Svjetova molilo da nas sačuva ovog belaja i da naši trenutni grijesi ne budu uzrok dizanja Božije milosti i zaštite od nas.

"Da vam Allah Uzvišeni podari svako dunjalučko dobro, da vam mnogostruko vrati uloženo u svaki hajrat. Posebno, da vam vrati ono što ste uvakufili za nas. Da vam vaš uloženi imetak bude brana od džehennemske vatre. Hvala vam, dragi naši vakifi!", poruka je Medrese Cazin.