Među optuženima za milionsku utaju poreza i jedan bh. državljanin

Velika akcija USKOK-a

Hrvatski USKOK podigao je optužnicu protiv deveteročlane grupe koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila hrvatsku državu oštetila za više od oko 900.000 eura.

Osam hrvatskih, i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruživanje i utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Palić, čiji su saradnici rabljene luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

Iz USKOK-a tvrde da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do januara 2018. godine radi "stjecanja nepripadne koristi za sebe i druge" trgovinom rabljenim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a. 

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obaveze uplata PDV-a budžet je navodno oštećen za više od 900.000 eura.